ABD, Ukrayna’ya ayrılan top mermilerini İsrail’e verecek

Konuyla ilgili bilgi sahibi üç İsrailli yetkilinin Axios’a verdiği bilgiye göre Pentagon, birkaç ay önce ABD’nin acil durum stoklarından Ukrayna’ya gönderilmek üzere ayırdığı on binlerce 155 mm top mermisini İsrail’e göndermeyi planlıyor.

İsrailli yetkililer, İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail Savunma Bakanlığının ABD’li muhataplarına Gazze’ye yapılacak bir işgale ve Hizbullah ile savaşa hazırlanmak için acilen top mermilerine ihtiyaç duyduklarını söylediğini belirtiyor.

ABD’li yetkililer top mermilerinin Ukrayna’dan İsrail’e gönderilmesinin Ukrayna’nın Rus birliklerine karşı savaşma kabiliyeti üzerinde ‘hemen bir etkisi’ olmayacağını savundular.

Gazze’deki savaşının daha geniş çaplı bir bölgesel çatışmaya dönüşmesi halinde ABD’nin Ukrayna’ya yaptığı askeri sevkiyatın sekteye uğrayıp uğramayacağı konusu netleşmese de Pentagon Perşembe günü bu tür kaygıları önemsemediğine işaret etti. Pentagon sözcülerinden Tuğgeneral Patrick Ryder gazetecilere yaptığı açıklamada, “Hem Ukrayna’yı hem de İsrail’i savunma ihtiyaçları konusunda destekleyebileceğimizden eminiz,” dedi.

Ukrayna’ya gönderilen mühimmat, iki ülke arasındaki bir anlaşma çerçevesinde İsrail’de tutulan ABD silah stokunun bir parçasıydı. Silah depolama alanlarına sadece ABD askeri personelinin erişimi var. Fakat iki ülke arasındaki anlaşmaya göre İsrail, ABD’nin onayıyla bu mühimmatı kısa süre içinde bir savaşta kullanabilir. İsrail’in 2006’da Lübnan’la yaptığı savaşta ve 2014’teki Gazze çatışmasında bu mühimmata erişimine izin verilmişti.