Herzog Sunak’tan ‘rica etti’, BBC hastane haberi hakkında açıklama yaptı

BBC’nin üst düzey bir yetkilisi, kurumun Gazze’deki hastaneye yönelik saldırıyı haberleştirirken ‘hata’ yaptığını kabul etti.

Medya Derneği’nin Perşembe günü düzenlediği ‘İsrail Hamas Çatışmasını Haberleştirm’ etkinliğinde BBC Genel Müdür Yardımcısı Jonathan Munro, canlı yayın sırasında yayıncının ‘kullandığı dilin pek doğru olmadığını’ söyledi. Kurumun gazetecilik direktörü, “Muhabir [Jon Donnison] hastanedeki patlamanın nedeni hakkında spekülasyon yapmakla hatalı davrandı. Hiçbir aşamada bunun İsrailliler tarafından yapıldığını söylemedi… ama yine de spekülasyon yaptığımız izlenimi bırakıldığında, yaptığımızı düzeltmek önemlidir,” dedi.

Munro, ‘insanoğlunun bir yerde hata yapacağını’, fakat ‘hata büyütüldüğünde bunun çok rahatsız edici bir durum olacağını’ savunarak, “Ve tabii ki böyle bir şey olmamalıydı ve dilimizi kesinlikle doğru kullanma konusunda iki katına çıktığımızdan emin olmalıyız… Dilimizi kesinlikle doğru kullanmalıyız,” dedi.

Munro ayrıca BBC’nin Hamas’la ilgili olarak ‘terörist’ kelimesini kullanmama politikasına odaklanan medya haberlerinde, BBC’nin kullandığı dilin ‘birincil hikaye haline gelmesine izin verildiğini veya teşvik edildiğini’ söyledi.

BBC, örgütün İngiliz hükümeti tarafından ‘terör örgütü’ olarak yasaklandığını açıkça ifade ediyor. Fakat aralarında Savunma Bakanı Grant Shapps’ın da bulunduğu bazı bakanlar yayın ilkelerini eleştiriyor.

Munro ise Hamas ile İsrail arasında olup bitenleri ‘herhangi bir şekilde eşitlemeye’ çalışmalarının ‘kesinlikle söz konusu olamayacağını’ tekrar etti.

Bu gelişme, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog’un Perşembe günü Başbakan Rishi Sunak’a, BBC’nin Ortadoğu’daki ‘çatışmalara’ ilişkin yayınları konusunda bir ‘düzeltme’ yapılması gerektiğini söylemesinin ardından geldi. Herzog İngiliz Başbakanına, “BBC’nin Hamas’ı tanımlama şeklinin gerçeklerin çarpıtılması olduğunu düşünüyoruz,” dedi.

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly de yayıncıları ‘hızdan ziyade doğruluk’ peşinde koşmaya çağırdı. Çarşamba günü Parlamento’da yaptığı açıklamada Cleverly, “BBC ve diğer yayıncıların bu konudaki haberlerinde çok dikkatli olmaları son derece önemlidir zira konunun hassasiyeti ve sonuçları sadece bölgede değil Birleşik Krallık’ta da etkisini göstermektedir,” ifadelerini kullandı.