ABD’den Suudi Arabistan’a ‘Yemen ile barış anlaşmasını ertele’ baskısı

ABD, Suudi Arabistan’a Yemen’le barış anlaşması imzalamayı ertelemesi ve bunun yerine Kızıldeniz’de İsrail bağlantılı gemilere yönelik Yemen saldırılarına karşı koyacak genişletilmiş bir deniz koruma görev gücüne katılması için baskı yapıyor.

Lübnan gazetesi El Ahbar’ın haberine göre Sanaa ile Riyad arasında bir barış anlaşması taslağına son şekli verildi. Yıl sonundan önce imzalanabilecek olan anlaşma, Arap dünyasının en yoksul ülkesini sekiz yıldır harabeye çeviren NATO destekli savaşı sona erdirebilir.

El Ahbar’ın haberine göre, “Suudi Arabistan iki seçenek arasında zorlu bir sınavdan geçiyor […] Ya Sanaa ile üzerinde anlaşılan bir yol haritası çerçevesinde Yemen bataklığından çıkacak ya da ABD diktalarına boyun eğip uluslararası deniz koalisyonuna katılacak ki bu da [Batı’nın] şantajlarına karşı savunmasız kalmak anlamına geliyor.”

Washington’dan gelen baskılara rağmen Krallığın ’barış yolunda ilerlemeye devam ettiği’ ve ‘Emirliklerin ya da yerel ajanların daha fazla engel çıkarmasını’ önlemek için barış anlaşmalarının tamamlanmasını hızlandırmaya çalıştığı bildiriliyor.

Habere göre Suudi ve Yemenli müzakereciler anlaşmaya ilişkin son yorumlarını yaptılar. Gözden geçirilmiş versiyon kısa süre önce resmi bir barış törenini koordine etmeye başlayan BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’e teslim edildi.

El Ahbar’ın Riyad ve Sanaa’daki kaynaklarına göre barış anlaşması, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen’e uyguladığı kara, deniz ve hava ablukasının tamamen kaldırılmasını, kamu çalışanlarının maaşlarının ödenmesi için ‘rızaya dayalı bir mekanizma’ kurulmasını ve Suudi kontrolündeki bölgelerden petrol ihracatının serbest bırakılmasını içeriyor.

“Top, imzayı geciktirmek ve Kızıldeniz’de Yemen’e karşı bir savaş ittifakına girmek için ABD’nin baskısı altında olan Riyad’ın sahasında,” diyen El Ahbar, BAE destekli güçlerin de barış sürecini raydan çıkarmaya çalıştığını vurguluyor.