Netanyahu: Filistin devletinin kurulmasını engellediğim için gururluyum

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu cumartesi gecesi Tel Aviv’deki Savunma Bakanlığı merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Filistin devletinin kurulmasını engellediği ve Oslo barış sürecini frenlediği için ‘gurur duyduğunu’ söyledi.

Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Savaş Kabinesi Bakanı Benny Gantz ile birlikte konuşan Başbakan, Hamas ile savaşın sona ermesinin ardından Filistin Yönetimi’nin Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesine karşı olduğunu yineledi ve Washington’un ‘yenilenmiş’ bir Filistin Yönetimi’nin bölgenin kontrolünü ele alması arzusuna atıfta bulunarak, “Dostlar arasında yanılsamaları beslememek önemlidir,” dedi.

Netanyahu Oslo Anlaşmalarını ‘vahim bir hata’ olarak nitelendirdi ve İsrail’in 2005 yılında Gazze’den çekilmesiyle ortaya çıkan ‘Gazze’deki küçük Filistin devletinin’ sonuçlarının Batı Şeria’da Filistin egemenliğine izin vermenin tehlikesini gösterdiğini söyledi.

Siyonist lider, “Bir Filistin devletinin kurulmasını engellediğim için gurur duyuyorum çünkü bugün herkes Gazze’deki küçük Filistin devletini gördükten sonra o Filistin devletinin ne olabileceğini anlıyor. Eğer uluslararası baskılara boyun eğseydik ve Yahudiye ve Samiriye’de, Kudüs’ün çevresinde ve Tel Aviv’in eteklerinde böyle bir devlete izin verseydik neler olabileceğini herkes anlıyor,” dedi.

Netanyahu Oslo Anlaşmalarını ‘miras aldığını’ ve ‘FKÖ’yü Tunus’tan getirip Yahudiye ve Samiriye’nin [Batı Şeria] kalbine ve Gazze’ye yerleştirme kararının o başbakan olmadan önce alınmış ve uygulanmış bir karar olduğunu’ ve bunun her zaman bir hata olduğunu düşündüğünü vurguladı.

Netanyahu, Batı Şeria’da Filistin Yönetimi’ni kontrol eden El Fetih’e atıfta bulunarak, “Hamasistan’ın El Fetihistan ile değiştirilmesine, Han Yunus’un Cenin ile takas edilmesine izin vermeyeceğim,” dedi.

“İsrail Devleti’nin Oslo’daki vahim hataya geri dönmesine izin vermeyeceğim,” diyen Başbakan, Hamas ve El Fetih’in İsrail’i yok etmek konusunda değil, sadece bunu nasıl yapacakları konusunda anlaşamadıklarını iddia etti.