Ben Gvir, Filistinli milletvekili Tibi’nin dokunulmazlığının kaldırılmasını istedi

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, Knesset’in Filistinli üyesi Ahmed Tibi’nin dokunulmazlığının kaldırılması ve ‘terörü teşvik’ suçlamasıyla hakkında soruşturma başlatılması çağrısında bulundu. 

Ben Gvir’in, İsrail hükümetinin adli danışmanı Gali Bharav Mayara’ya, “Cenin’deki silahlı kişileri övdüğü belgelenen Knesset Üyesi Ahmed Tibi’nin dokunulmazlığını kaldırın ve hakkında soruşturma başlatın,” dediği aktarıldı.

Güvenlik Bakanının yorumları, Tibi’nin bir grup diş hekimliği fakültesi mezununa hitap ettiği ve “İşgalin dişi kökünden sökülmelidir,” dediği 

bir videonun sosyal medyada yayılmasının ardından geldi.

İsrail medyasına göre, İsrail polis sisteminden sorumlu Ben Gvir, geçtiğimiz günlerde Tibi’nin 19 yaşındaki Kusay Cemal Matan’ın ölümüyle sonuçlanan yerleşimci saldırıları sırasında tutuklanan Burka köyünden Filistinlileri ziyaret etmesini engelledi. Öte yandan bakan İsrail’in iktidar koalisyonu üyelerinin Matan’ın öldürülmesine karışan tutuklu yerleşimcileri ziyaret etmelerine izin verdi.

Cenin’e yönelik işgal güçleri saldırısının ardından Arap milletvekili Ayman Odeh, Knesset oturumunda İsrail’i açıkça kınamış ve ardından mikrofonu kapatılarak kürsüden uzaklaştırılmıştı. Odeh, “Her eylemin bir tepkisi vardır. Bunlar doğanın kurallarıdır. İşgale karşı bir tepki vardır, dolayısıyla direniş de olacaktır. İşgale karşı direnmek yasaldır. İşgal yasadışıdır. Yaşasın Cenin! Yaşasın Filistin halkı! Yaşasın direnişleri! Yazıklar olsun size! İndirin beni!  Ama Filistin halkı savaşmaya devam edecek!” demişti.

Matan’ın 4 Ağustos’ta silahlı yerleşimciler tarafından vurulmasının ardından Ben Gvir, cinayet zanlılarından ‘kahramanlar’ olarak bahsetmişti.