İsrail Maliye Bakanı Smotrich’ten Gazze’nin ‘topyekûn yok edilmesi’ çağrısı

İsrail Maliye Bakanı ve güvenlik kabinesi üyesi Bezalel Smotrich, pazartesi günü yaptığı açıklamada İsrail’in düşmanlarını yok etme çağrısında bulunarak, “Yarım önlem yok. Refah, Deyr el-Bala ve Nuseyrat şehirleri tamamen yok edilmeli. ‘Amalek’in hatırasını göğün altından sileceksin’; göğün altında hiçbir yer yok,” dedi.

Amalekliler, Eski Ahit’te İsrailoğullarının düşmanı olarak tanımlanan bir kavim. Kutsal Kitap’ta, Amaleklilerin ‘tamamen yok edilmesi’ emredilir.

Smotrich ayrıca rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile devam eden müzakerelere de değinerek İsrail’in ‘uzun zaman önce varlığına son vermesi gereken biriyle müzakere ettiğini’ söyledi.

Smotrich bu açıklamaları Hamursuz Bayramının sonunda düzenlenen geleneksel bir Kuzey Afrika Yahudi kutlaması olan Mimouna etkinliğinde yaptı. Etkinlik Garin Torani hareketine bağlı olan Haham Shachar Butzhak’ın evinde gerçekleşti. Yahudi dini milliyetçilerden oluşan devlet destekli bu grup genellikle ‘demografik sindirme stratejisi’ kapsamında seküler bölgelere veya Arap-Yahudi karışık kasabalara yerleştiriliyor.

Smotrich, Hamas yok edildiğinde İsrail’in ‘Tanrının yardımıyla kuzeydeki şeytan Hizbullah’ı tek bir darbeyle temizlemesi ve Yahudi halkına zarar verenlerin başına geleceklerin geçmişte bize zarar vermeye çalışanlarla aynı olduğu mesajını vermesi gerektiğini’ de sözlerine ekledi. Siyonist bakan, “Yok edilecekler, yok edilecekler, yok edilecekler ve bu mesaj önümüzdeki on yıllar boyunca yankılanacaktır,” dedi.

Smotrich’in açıklamaları, İsrail ile Hamas arasında Gazze’de ateşkes karşılığında rehinelerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşmaya ilişkin görüşmelerin yeniden başladığı bir dönemde geldi. Salı günü Smotrich, görüşülmekte olan teklife bir kez daha karşı çıkarak, “Buna kim elini verirse Yahudi devletinin tarihinde sonsuza kadar hatırlanacaktır ve bu devletin lideri olarak görülmeyi hak etmemektedir,” dedi.

Knesset’te yaptığı açıklamada Smotrich, Mısır’ın önerisinin ‘Hamas’a gümüş tepside yankılanan bir zafer kazandıracağını’ ve ‘İsrail’in  tüm düşmanlarını bir sonraki katliamı hazırlamaya ve Siyonist girişimi ortadan kaldırmaya gönderecek korkunç bir yenilgiye’ sürükleyeceğini savundu.