Benny Gantz İsrail’de erken seçim çağrısında bulundu

İsrail savaş kabinesi üyesi Benny Gantz erken seçim çağrısında bulunarak Başbakan Binyamin Netanyahu ve giderek popülaritesi azalan sağcı koalisyonu üzerindeki baskıyı artırdı.

Eski bir general olan ve anketlerde Netanyahu’nun Likud partisinin önünde giden Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, İsrail halkının ‘yakında güvenlerini istemek için geri döneceğimizi, 7 Ekim ve öncesindeki felaketi görmezden gelmeyeceğimizi bilmeleri gerektiğini’ söyledi.

Gantz seçimlerin eylül ayında, Aksa Tufanı operasyonunun başlamasının birinci yıldönümüne yaklaşırken yapılması gerektiğini söyledi. Mevcut kurallara göre 2026’da yapılması gereken seçimin öne çekilmesinin ‘bize güvenlik çabalarını sürdürmek için zaman bırakacağını ve aynı zamanda İsrail vatandaşlarının aramızdaki güveni yakında yenileyeceğimizi bilmelerini sağlayacağını’ söyledi ve bunun ‘ulus içinde bir çatlağı önleyeceğini’ savundu.

Fakat Gantz, erken seçime gidilmesi konusunda anlaşma sağlayamaması halinde savaş kabinesinden ayrılıp ayrılmayacağı konusunda bir açıklama yapmadı.

Likud’dan yapılan açıklamada ise, “İsrail devleti için böylesine önemli bir anda ve savaşın tam ortasında Benny Gantz, partisi dağılıyor diye küçük politikalarla uğraşmayı bırakmalıdır. Şimdi yapılacak seçimler kaçınılmaz olarak felce ve bölünmeye yol açacak, Refah savaşını etkileyecek ve rehine anlaşması şansına ölümcül zarar verecektir. Hükümet savaşın tüm hedeflerine ulaşana kadar devam edecektir,” denildi.

Gantz’ın talebi, on binlerce İsraillinin Kudüs’te düzenlediği ve savaşın başlamasından bu yana Netanyahu hükümetine karşı en büyük protesto gösterisi olduğu görülen mitingden üç gün sonra geldi.

Kısmen geçen yıl başbakanın planladığı yargı reformlarına karşı bir gösteri dalgasına öncülük eden gruplar tarafından organize edilen protestoda erken seçim ve Gazze’de bulunan yaklaşık 130 rehinenin serbest bırakılması için bir anlaşma yapılması çağrısında bulunuldu.

İsrail ordusunda üst düzey görevlerde bulunmuş ve 2014’te Hamas’la yapılan savaşta genelkurmay başkanlığı yapmış eski bir paraşütçü olan Gantz, Netanyahu’nun en büyük rakiplerinden biri.