Maariv: Erdoğan seçim yenilgisinin ardından İsrail ile ilişkileri geliştirmek istiyor

İbranice yayın yapan Maariv gazetesinin 2 Nisan tarihli haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Gazze savaşı nedeniyle kınayan sert söylemlerine rağmen İsrail ile diplomatik ilişkileri geliştirmek istiyor.

Erdoğan geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, “Netanyahu ve yönetimi Gazze’de işledikleri insanlık suçlarıyla bugünün Nazileri gibi adlarını Hitler, Mussolini ve Stalin’in yanına yazıyorlar,” demişti.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz bu sözlere tepki olarak Türkiye’nin İsrail Büyükelçi Yardımcısını çağırdı. Maariv’e göre Türk büyükelçi yardımcısı, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Jacob Blitstein’a, ‘Erdoğan’ın İsrail’e karşı sert söyleminin Türkiye’deki yerel seçimlerle ilgili siyasi kaygılarından kaynaklandığını’ söyledi.

Yayına göre Türk büyükelçi yardımcısı, seçimlerden sonra Erdoğan’ın İsrail ile ilişkileri, yeniden büyükelçi değişimi de dahil olmak üzere, geliştirmeye başlamak istediğini söyledi.

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından Erdoğan’a göndermede bulunarak X’te, “Türkiye’deki yerel seçimlerde Erdoğan’ın adayları için yenilgi. İstanbul’da Ekrem İmamoğlu ve Ankara’da Mansur Yavaş’ı tebrik ediyor ve Erdoğan’a açık bir mesaj veriyorum: İsrail’e karşı kışkırtmalar artık işe yaramıyor,” diye yazmıştı.

Gazze’nin işgaline ve Erdoğan’ın sert söylemlerine rağmen Türkiye ile İsrail arasındaki iktisadi ve ticari ilişkiler gelişiyor.