İran: Gazze soykırımı devam ederse ABD ateşten kurtulamayacak

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, BM Genel Kurulu’ndaki acil Fİlistin oturumuna katılmak üzere New York’a gitti. 

Perşembe günkü ‘İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs ve işgal altındaki Filistin topraklarının geri kalanındaki yasadışı eylemleri’ konusundaki oturumda konuşan Abdullahiyan, “Şu anda Gazze’deki savaşı yöneten Amerikalılara açıkça söylüyorum ki savaşın bölgeye yayılmasını istemiyoruz. Ancak Gazze’deki soykırım devam ederse ateşten kurtulamayacaklar. Burası bizim evimiz ve Batı Asya bizim bölgemiz. Hiçbir parti ya da tarafla uzlaşmayız ve söz konusu olan kendi güvenliğimiz olduğunda hiçbir çekincemiz yoktur,” dedi.

Ayrıca İran devlet medya kuruluşu IRNA’ya konuşan Abdullahiyan İsrail’in kendini savunma hakkını teyit eden ABD kararının geçmemesinde İran’ın rolünü doğruladı.

Bakan, “İran’ın Birleşmiş Milletler’deki temsilcisinin çalışmaları, ABD’nin kararının Çin ve Rusya’nın vetolarıyla birlikte engellenmesini sağlamaya yardımcı oldu,” dedi.

Tahran’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bu konuda istişareler yapıldığını açıklayan Abdullahiyan, Çin ile de bu konuda görüştüklerini ve bu kararın tek taraflı bir içerikle ortaya çıkmaması için çalıştıklarını söyledi. Emir Abdullahiyan, ABD’nin karar tasarısının bölgede barış, güvenlik ve istikrarı sağlamadığını savundu.