Biden: Netanyahu’nun değişmesi gerek

ABD Başkanı Joe Biden İsrail’i, 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonuna verilen yanıta yönelik uluslararası desteğin kırılmaya başladığı konusunda uyardı ve İsrail lideri Binyamin Netanyahu’nun çatışmayı sürdürme biçimine ilişkin şimdiye kadarki en sert eleştirisini yaptı.

Washington’daki dışa kapalı bir bağış toplama etkinliğinde konuşan Biden, ‘ayrım gözetmeyen bombalamaların’ ardından ABD ve Avrupa’nın İsrail’e verdiği desteğin ‘yumuşadığını’ söyledi. Biden ayrıca Netanyahu’nun, başkanın İsrail tarihindeki ‘en muhafazakâr’ olarak tanımladığı kendi hükümeti söz konusu olduğunda ‘alması gereken zor bir kararla karşı karşıya olduğunu’ ileri sürdü.

Netanyahu’yu kastederek, “Bence değişmesi gerekiyor,” diyen Biden, İsrail’deki hükümetin ‘onun hareket etmesini çok zorlaştırtığını’ savundu. Biden, herhangi bir uzun vadeli çözümün İsrail’in mevcut hükümeti için mümkün olmayacağını öne sürerek, muhafazakâr grupların ’iki devletli çözüme yaklaşan’ her şeye karşı olduğuna işaret etti.

Netanyahu’nun İsrail’in eylemlerini savunmak için kendisine “Siz de Almanya’yı halı bombardımanına tabi tuttunuz. Atom bombası attınız,” dediğini söyleyen Biden, “Dedim ki, ‘Evet, bu yüzden tüm bu kurumlar İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra bunun bir daha olmamasını sağlamak için kuruldu’,” dediğini aktardı.

İsrail’e, ABD’nin ‘11 Eylül’de yaptığı hataların aynısını yapmaması’ çağrısında bulunan ABD Başkanı, “11 Eylül’de Afganistan’da savaşa girmemiz için hiçbir neden yoktu. Yaptığımız bazı şeyleri yapmak zorunda kalmamızın hiçbir nedeni yoktu,” iddiasında bulundu.