WSJ: İsrail, Gazze tünellerine deniz suyu pompalamaya başladı

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberine göre İsrail ordusu, Hamas’ın Gazze’deki geniş tünel kompleksine deniz suyu pompalamaya başladı. İsrail askeri operasyonları hakkında bilgilendirilen ABD’li yetkililere göre, bu, grubun operasyonlarını destekleyen yeraltı altyapısını yok etme çabasının bir parçası.

Tünelleri Akdeniz’den alınan suyla doldurma hareketi henüz erken bir aşamada. Bu, İsrail’in tünelleri temizlemek ve yok etmek için kullandığı birkaç teknikten biri. İsrail Savunma Bakanlığından bir yetkili, tünel operasyonlarının ‘gizli’ olduğunu söyleyerek yorum yapmayı reddetti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile serbest bırakılan rehine ve aileleri arasında geçen ve geçen hafta sızdırılan kayıtlarda, İsrailliler tünellerin su basmasıyla sevdiklerinin öleceğinden korktuklarını Netanyahu’ya öfkeli bir şekilde söylüyorlardı.

ABD’li yetkililere göre, yaklaşık 300 mil boyunca uzanan ve ‘geniş bir yeraltı labirentini’ andıran tünellerde deniz suyunu kullanmanın faydası İsrailliler tarafından hâlâ değerlendiriliyor. ABD’liler, muhtemelen haftalarca sürecek olan tünellere su pompalamanın, İsrail’in geçen ay kurulan beş pompaya iki pompa daha ekleyip bazı ilk testleri yaptığı sıralarda başladığını söyledi.

Biden yönetiminden bazı yetkililer, deniz suyu kullanımının etkili olmayabileceğinden ve Gazze’nin tatlı su arzını tehlikeye atabileceğinden endişe duyuyor. Mısır, 2015 yılında Gazze ile Refah sınır kapısı altında kaçakçılar tarafından işletilen tünelleri su basmak için deniz suyunu kullanmış ve bu durum civardaki çiftçilerin mahsullerin zarar görmesi konusunda şikayette bulunmasına yol açmıştı.

Askeri analistler, İsrail’in bu tünel ağının büyük bir kısmını yok etmediğini, yeraltı sistemini yok etmek veya zarar vermek için çeşitli tekniklere ihtiyaç duyulacağını değerlendirdi. İsrail ordusu, deniz suyunun yanı sıra hava saldırıları ve sıvı patlayıcılarla ve robotlar, köpekler ve insansız hava araçları göndererek tünel ağına saldırmaya çalışıyor.