Biden’dan Netanyahu’ya ‘üç günlük mola’ önerisi

Axios’a konuşan ABD’li ve İsrailli iki yetkili, ABD Başkanı Joe Biden’ın Pazartesi günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze’de tutulan rehinelerin bir kısmının serbest bırakılması konusunda ilerleme sağlanabilmesi için çatışmalara üç günlük bir ara verilmesini kabul etmesi çağrısında bulunduğunu söyledi.

ABD’li yetkili, ABD, İsrail ve Katar arasında görüşülen bir öneriye göre Hamas’ın 10-15 rehineyi serbest bırakacağını ve üç günlük arayı tüm rehinelerin kimliklerini doğrulamak ve elinde tuttuğu kişilerin isim listesini teslim etmek için kullanacağını söyledi.

İki İsrailli yetkili, İsrail’in değerlendirmesine göre Hamas’ın elinde yaklaşık 180, İslami Cihad’ın elinde 40 ve militan gruplarla ‘gevşek bağları’ olan kişilerin elinde de yaklaşık 20 rehine olduğunu söyledi.

ABD’li ve İsrailli yetkililer, Netanyahu’nun Biden’a ‘Hamas’ın niyetine güvenmediğini’ ve rehinelerle ilgili bir anlaşmaya hazır olduklarına inanmadığını söylediğini aktardı.

Yetkililer ayrıca, çatışmaların üç gün boyunca durması halinde İsrail’in operasyon için sahip olduğu mevcut uluslararası desteği kaybedebileceğini söyledi. Axios’a konuşan İsrailli yetkili Netanyahu’nun çekincesinin bir nedeninin de Hamas’ın 2014’teki savaş sırasında verilen ‘insani mola’ sırasında bir grup İsrail askerine saldırıp birini kaçırması ve birkaçını da öldürmesi olduğunu söyledi.

İsrailli bir yetkili Netanyahu’nun çatışmalara üç gün ara verilmesini ateşkes olarak gördüğünü ve bu kadar az sayıda rehinenin serbest bırakılması için geniş bir zaman aralığına ihtiyaç olduğuna inanmadığını aktardı.

Üst düzey bir ABD’li yetkili Cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada rehine müzakerelerinin dolaylı ve karmaşık yapısının görüşmelerde ilerleme kaydedilmesini zorlaştırdığını söyledi. Biden yönetimi konu üzerinde öncelikle bazı Hamas liderlerinin bulunduğu Katar hükümeti aracılığıyla çalışıyor. CIA direktörü Bill Burns bu hafta bölge turunda rehinelerin serbest bırakılması için mevkidaşları ile görüşüyor. Burns İsrail’de temaslarda bulundu ve bu hafta içinde Katarlı yetkililerle görüşecek.