Birleşik Krallık özel kuvvetleri Gazze’ye olası müdahale için Lübnan’da eğitim görüyor

Elit Birleşik Krallık kuvvetleri, Gazze Şeridi’nde Hamas tarafından rehin tutulan Britanya vatandaşlarını kurtarmayı amaçlayan olası ‘kurtarma görevlerine’ hazırlanmak üzere Lübnan’da eğitim görüyor. 

Daily Mail’in haberine göre yüzlerce elit İngiliz askeri, Ortadoğu’daki savaş bölgesinde mahsur kalan İngilizleri kurtarmak için Lübnan’da eğitim görüyor ve operasyonların ‘Gazze’de mahsur kalan İngilizleri kurtarmayı da kapsayabileceğini’ iddia ediyor. 

Birleşik Krallık Genelkurmay Başkanı Patrick Sanders Salı günü Avam Kamarası savunma komitesinde İngiliz milletvekillerine yaptığı açıklamada, “Açıkçası, çatışma genişlerse, muharip olmayan bir kurtarma operasyonu ihtimali var. Kendimizi bunun için hazırlıyoruz. Sahip olduğumuz ağdan da yararlanıyoruz, örneğin Lübnan’da özel harekat kuvvetlerimiz, Ranger’larımız var. Lübnan silahlı kuvvetleriyle çok yakın bir ilişki kurdular,” dedi. 

Bu birliklerin ‘Lübnan’ın karar alma mekanizması üzerinde bir içgörü ve etki sağladığını’ öne süren general, bunun İsrail’i endişelendiren ‘kuzey sınırı’ndaki olayları, sınırın diğer tarafından görebildiklerini söyledi.

İngiliz general Londra’nın ‘müttefik ülkelere güven vermeye ve yardım dağıtımı ve sahra hastaneleri kurulması gibi insani yardım operasyonları’ başlatmaya çalıştığını da sözlerine ekledi. 

General, İngiliz kuvvetlerinin ‘savaş ya da çatışmanın içine çekilme’ ihtimalinin düşük olduğunu ve bunu önlemeye çalıştıklarını da kaydetti. 

Daily Mail’in haberine göre Sanders, ‘İngiliz hava indirme kuvvetleriyle birlikte eğitim gören Lübnan hava saldırı birlikleriyle birlikte bir hava ikmalinin gerçekleştirilebileceğini’ söyledi. Sanders ayrıca İngiliz güçlerinin yakınlardaki varlığının İran’ı İsrail ve Hamas arasındaki savaşa katılmaktan caydırmayı amaçladığını söyledi. 

Daily Mail ayrıca Birleşik Kralık’ın, ‘Lübnan gibi ülkelerdeki İngiliz vatandaşlarının İran destekli Hizbullah tarafından rehin alınabileceği’ yönündeki endişelerini de dile getirdi.

Birleşik Krallık Adalet Bakanı Alex Chalk Sky News’e verdiği demeçte üç Britanyalının hala Gazze’de tutsak olduğuna inanıldığını söylemişti. Chalk, yaklaşık 100 İngiliz vatandaşının Gazze’den ayrıldığını da açıklamıştı. 

İngiliz Özel Kuvvetlerinin Gazze’de İsrail’e yardım konusunda halihazırda rol oynadığı da düşünülüyor. Birleşik Krallık hükümeti kısa bir süre önce SAS özel birliklerinin Gazze’deki operasyonlarına ilişkin haberlerin engellenmesi için medyaya bildirimde bulunmuştu.

28 Ekim’de Sosyalist İşçi Partisi’nin (SWP) gazetesi Socialist Worker, Savunma ve Güvenlik Medya Danışma (DSMA) Komitesi tarafından SAS’ın operasyonlarıyla ilgili bilgileri yayınlamamasını talep eden bir ‘D Notice’ gönderildiğini açıklamıştı. İngiliz devleti D Notice’leri kendi çıkarlarına zarar verebilecek yayınları engellemek için kullanıyor.