Bloomberg: İsrail, Suriye’ye saldırılarını Rusya’ya bildirmiyor

7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı operasyonundan bu yana İsrail, Suriye’ye yönelik saldırılarını arttırdı.

Bloomberg’in haberine göre bu gelişme İsrail’in politikasında önemli bir değişiklikle birlikte geldi. İsrail artık Suriye topraklarına yönelik saldırılar öncesinde Rusya’yı her zaman uyarmıyor.

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin aktardığına göre bu değişiklik ve artan saldırılar İsrail ile Rusya arasında zaten sorunlu olan ilişkileri daha da kötüleştiriyor.

Dahası, habere göre, Suriye’nin Gazze savaşında yeni bir cephe olarak ortaya çıkma tehlikesi var ki ABD ve bölgesel müttefikleri çatışmayı kontrol altına almaya çalışırken bu durumdan kaçınmaya çalışıyor. 

Birleşmiş Milletler Suriye özel temsilcisi Geir Pedersen bu hafta yaptığı açıklamada, “Suriye’ye yayılma sadece bir risk değil; çoktan başladı bile. Zaten tutuşmaya başlamış olan bir ateş çemberine körükle gidiliyor,” dedi.

30 Ekim’de İsrail savaş uçaklarının güneydeki Dera vilayetinde Suriye’ye ait bir askeri üssü bombaladığını hatırlatan Bloomberg, konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre bu bombardımanın, İsrail’in Suriye güçlerini ‘İran ve vekillerinin İsrail sınırı yakınlarında faaliyet göstermesine izin vermemeleri’ konusunda uyaran bildiriler atmasının ardından gerçekleştiğini ileri sürdü.

Beş gün önce İsrail, güneydeki büyük bir Suriye üssündeki silah deposunu vurdu. İnsanlara göre saldırıda bir düzineden fazla Suriyeli asker ve subay öldü. İsrail savaş uçaklarının da yakınlardaki bir tesiste hava gözetleme radarlarını vurduğunu eklediler.

Habere göre Rus askeri polisi mensupları zaman zaman bu üssün yanındaki bir tesiste bulunuyor. İsrail saldırısı sırasında orada olup olmadıkları belli değil. Konuyla ilgili konuşan kaynaklar, İsrail’in saldırıları Rusya’ya önceden bildirmediğini söyledi.