Devayime katliamının 72. yıldönümü: Moshe Dayan liderliğindeki İsrail işgal güçleri çocukların kafalarını sopa ile ezmiş ve katliamda 145 Filistinli öldürülmüştü

Sonradan Savunma Bakanı da olan Moshe Dayan liderliğindeki İsrail işgal güçleri, 28 Ekim 1948 gecesinde Devamiye köyüne girdi ve çoğu kadın, çocuk ve yaşlı olmak üzere 145 kişiyi katletti.

Devayime, eski zamanlarda Buska ismiyle bilinen tarihi bir köy. Devayime, Halil kentinin 18 km kuzeybatısında bulunuyor. İsrail’in bağımsızlık ilanından önceki son nüfus sayımına göre köyde 4354 kişi yaşıyordu.

Daha sonra Savunma Bakanı olan Moshe Dayan’ın liderliğindeki İsrail işgal güçleri, 28 Ekim 1948 gecesinde Devayime’ye girdi.

Nakba’nın en korkunç katliamlarından biri olarak anılan Devayime’de öldürülen Filistinlilerin cesetleri yakıldı. Birçok aile tüm üyeleri ile birlikte evleri içerisinde katledildi.

Devayime köyü birkaç sene boyunca düzenli olarak saldırıya uğradı ve birkaç sene içerisinde tamamen yıkıldı. Önce askeri eğitim merkezi yapılan Devayime köyü 1955 yılında Ametezia (Allah’ın Gücü) ismi verilen Yahudi yerleşim merkezi olarak ilan edildi.

Filistinli kaynaklar, bu katliamda yüzlerce kişinin katledildiğini aktarıyor. Katliama şahitlik eden köyün muhtarı, 1984 yılında verdiği röportajda katliamda en az 145 kişinin öldürüldüğünü söylüyor.

Katliama tanıklık edenler, Moshe Dayan liderliğindeki işgal güçlerinin, çocukların kafalarını sopa ile ezdiğini aktarıyor. Devayime katliamı, Nakba’nın en korkunç katliamlarından biri olarak anılıyor.