Filistin devrimi sinemasının ilk emektarları

Filistin sineması, 1967 yılının sonlarında küçük bir fotoğrafçılık stüdyosunda başladı.

Bu stüdyo aracılığıyla, Filistin Devrimi’nde mücadele ederken şehit olanlar fotoğrafları ile birlikte belgelenmeye başlanmıştı.

Bu stüdyonun kurulmasında, ilk Arap kadın görüntü yönetmeni olarak bilinen Nablus doğumlu Salefe Cadullah’ın rolü büyük. Mustafa Ebu Ali ve 1976’da çatışmada hayatını kaybeden Hani Cevheriye de stüdyonun kurulmasına yardımcı oldu.

Salefe Cadullah’tan eğitim alan ve stüdyonun kurulmasına destek olan diğer isim ise, Filistinlilerin Ömer Muhtar’ı lakaplı Abdülhafız el-Esmer.

Abdülhafız el-Esmer birçok filmin yapımında yer aldı. Bağdat’ta Irak Televizyonu’nda ve Kuveyt’te eğitimler aldı. Fetih Hareketi’ine katılmadan önce İsrail’e karşı direniş için kurulan gizli bir örgütte yer aldı. Askeri eğitimler de alan el-Esmer askeri direnişe aktif olarak katıldı.

Hani Cevheriye, 1976’da çatışmaları kayıt altına alırken hayatını kaybetti. Arkadaşları da bundan sadece 2 gün sonra başka bir bölgede hayatlarını kaybetti.

Abdülhafız el-Esmer, İsrail’in Güney Lübnan’a yönelik çok sert, Filistinlilerin ‘vahşi’ dedikleri saldırısını ve devrimcilerin mücadelesini kayıt altına almaya çalışırken hayatını kaybetti. Bint Jbeil bölgesinde İsrail tarafından yaralı halde esir olarak alınan Abdülhafız el-Esmer ve arkadaşı Muti Ibrahim, daha sonra infaz edildiler. Ne cesetleri ne de kameraları bir daha bulunamadı.

Muti Ibrahim ve Abdülhafız el-Esmer

Abdülhafız el-Esmer, Fetih Hareketi’nde Fotoğraf Bölümü’ne bağlı ilk Sinema Birimi’ni kurdu. Bu birim daha sonra ‘Filistin Sinema Birimi’ oldu.

Yıllar sonra, Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Filistin Sineması Kurumu (Enstitüsü) kuruldu. Buna ek olarak Filistinli örgütlere bağlı farklı sinema kurumları vardı. “Filistin Filmleri” biriminin ilk filmini Mustafa Ebu Ali yönetti: ‘Barışçıl Çözüme Hayır’

Dönemin en güçlü örgütü olan ve ‘Filistin davasını dünyaya tanıtan’ olarak bilinen Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC), İsrail ile barış fikrine bugün olduğu gibi o zamanlarda da karşıydı.

Hani Cevheriyye’nin, 1967-1976 yılları arasında çektiği fotoğraflardan derlenen 18 fotoğraf ‘Filistin Fotoğrafları’ ismiyle basılmıştı.


Filistin Afiş Arşivi’nden alınan fotoğraflar, twitter’da Filistin arşivine dair paylaşımlar yapan @palestinian_the hesabı tarafından paylaşıldı.