Erdoğan ile Netanyahu haftaya görüşecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, on yılı aşkın bir süredir devam eden gerilimin ardından enerji ve ticaret konularını görüşmek üzere önümüzdeki hafta bir araya gelecek.

Erdoğan’ın Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırladıktan üç gün sonra 28 Temmuz’da Ankara’da Netanyahu ile bir araya gelerek ‘İsrail-Filistin çatışması’nı ele almasının beklendiği belirtildi.

Bloomberg’in haberine göre Ukrayna savaşı, tedarik zincirlerini ve emtia piyasalarını bozarak bölgede jeopolitik bir değişimi tetiklerken, her iki lider de Ortadoğu ülkeleriyle daha geniş bir yakınlaşma arayışında.

Cumhurbaşkanlığı tarafından Twitter’dan yaptığı açıklamada, Türkiye-İsrail arasındaki ikili ilişkiler tüm boyutlarıyla gözden geçirileceği ve iş birliğinin geliştirilmesi için atılabilecek adımların ele alınacağı duyuruldu.

İsminin açıklanmaması kaydıyla geçen ay Bloomberg’e konuşan yetkililer, iki ülkenin turizm ve ticaret alanlarındaki işbirliğini genişletmeye çalıştığını ve Gazze açıklarındaki bir sahadan Türkiye üzerinden Avrupa’ya gaz ihracatını araştırdığını söylemişti.

Gemi turlarının yeniden seferlere başlaması ve İsrailli şirketlerin Antalya ve Bodrum gibi Türk tatil beldelerine doğrudan uçuşlara başlamasıyla turizmde yaşanan patlama, Türkiye-İsrail ticaretinin büyümesini destekliyor. Türkiye’yi ziyaret eden İsrailli turist sayısının 2022’ye göre %19 artarak bu yıl 1 milyonu aşması bekleniyor.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin İsrail’e ihracatı geçen yıl %11 artarak 7 milyar dolara ulaşırken, ithalat 2,5 milyar dolar civarında gerçekleşti. İsrail’in Türkiye’den ithalatı ağırlıklı olarak çelik, demir ve diğer inşaat malzemelerinden oluşuyor.