Bin Selman, BAE’yi ‘Katar’dan beter etmekle’ tehdit etmiş

Wall Street Journal (WSJ), Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın geçen yıl gazetecilere Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yaptırım uygulayacağı tehdidinde bulunduğunu iddia etti.

Gazeteye göre bin Selman Aralık ayında kayıt dışı bir brifingde gazetecilere BAE’ye bir talep listesi gönderdiğini ve komşu ülkeyi, Suudi Arabistan’ın bölgedeki ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütündeki (OPEC+) önemli politika pozisyonlarına rakip olmaya devam etmesi halinde önlemler alacağı konusunda uyardığını söyledi.

Veliaht Prens’in, Riyad’ın Abu Dabi ve Manama gibi diğer Körfez ülkeleriyle birlikte öncülük ettiği ve 2021’de kaldırılan Katar’a yönelik 2017 ambargosuna atıfta bulunarak, “Katar’a yaptığımdan daha kötü olacak,” dediği bildiriliyor. Bin Selman’ın Suudi gazetecilere BAE’nin ‘Suudi Arabistan’ı sırtından bıçakladığını’ söylediği ve Abu Dabi’yi “Ne yapabileceğimi göreceksiniz,” diye uyardığı bildirildi.

Suudi Veliaht Prensi ve BAE’li Muhammed bin Zayed’in bölgedeki dış politika hedefleri açısından uzun süredir birbirlerine rakip oldukları düşünülüyor. Riyad ve Abu Dabi, her ikisinin de üyesi olduğu ancak Suudi Arabistan’ın başrolü üstlendiği OPEC+’ta da görüş ayrılıkları yaşadı. Geçen yıl Ekim ayında BAE, komşusunu büyük bir OPEC toplantısında petrol üretiminde kesintiye gitmeye zorlamakla suçlamış ve bunun üzerine BAE örgütten çekilmekle tehdit etmişti.

WSJ’nin ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberine göre gerginlik öyle bir boyuta ulaştı ki Bin Selman ve Bin Zayed altı ayı aşkın bir süredir konuşmuyor.