Rusya: ABD ordusu ilaç şirketleri için Afrikalılar üzerinde deney yapmak istedi

TASS’ın 19 Ukrayna’da bulunan belgelere dayandırdığı haberine göre Pentagon, Afrika’daki biyolaboratuarlarını kullanarak büyük ilaç tekelleri adına yerel halk üzerinde ruhsatsız ilaçları test etmeyi planlıyordu.

Rusya Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Koruma Birlikleri Komutanı Korgeneral İgor Kirillov’a göre, Rusya ordusu tarafından Ukrayna’daki bir ABD biyolaboratuvarında bulunan belgeler, Pentagon’un ABD ordusunu Afrika ülkelerindeki yerel halk üzerinde ruhsatsız tıbbi ilaçları test etmek için kullanmayı planladığını gösteriyor.

Testler için biyolaboratuvarlar ve ABD Başkanı Joe Biden’ın oğlu Hunter Biden ile bağlantıları Metabiota gibi kolaylaştırıcı kurumlar kullanılacaktı. Sonuçlar daha sonra ‘sözde büyük ilaç şirketlerinin çıkarları doğrultusunda’ ABD düzenleyici kurumlarına sunulacaktı.

Kirillov, “Şirketin ABD’nin görevdeki başkanının oğlu Hunter Biden ve hükümet kuruluşlarıyla olan bağlarına defalarca dikkat çektik. Özellikle Metabiota’nın temsilcileri, Pentagon ve diğer Amerikan kurumlarının yurtdışındaki çalışmalarını sağlamak için bağlar kurduklarını itiraf ediyorlar,” dedi. Subay ayrıca Ukrayna Bilim ve Teknoloji Merkezi ile Pentagon’un diğer taşeronlarının da bu faaliyetlerde aktif rol aldığını ileri sürdü.

General Kirillov, “Metabiota’nın Ukrayna’daki biyolaboratuvarlardan birindeki belgeler arasında bulunan ‘gizli’ ibareli ticari teklifine dikkat edin. Teklif Birleşik Devletler Ordusu Bulaşıcı Hastalıklar Tıbbi Araştırma Enstitüsüne hitaben yazılmış ve Kenya ve Uganda’da bulaşıcı hastalıklar uzmanlarının eğitimiyle ilgili,” diye konuştu.

Rus subay, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı ve bazı Avrupa Birliği kurumlarının bu faaliyetleri ‘insani işbirliği’ gibi göstermeye çalıştığını da sözlerine ekledi.

Kirillov’a göre Rusya, Hunter Biden’ın önemli bir yatırımcı olduğu Metabiota’nın H7N9 kuş gribi virüsünün araştırılmasında yer aldığını ve gelecekteki olası bir pandemiyi tahmin etmek için yarasalar ve diğer hayvanlardaki koronavirüs türlerini incelediğini iddia eden USAID destekli bir proje olan Predict’in uygulanmasında öncü bir rol oynadığını gösteren kanıtlar buldu.

ABD’nin Ukrayna’daki biyolaboratuvarları konusu, ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland’ın Ukrayna’da bu tür ABD laboratuvarlarının bulunduğunu kabul etmesinin ardından tartışmalı hale geldi.