Filistinli tutsak Hıdır Adnan açlık grevinin 87. gününde hayatını kaybetti

Filistinli tutsak Hıdır Adnan, 5 Şubat’ta başladığı açlık grevinin 87. gününde hayatını kaybetti.

İslami Cihad hareketinin liderlerinden Adnan’ın ölümü üzerine açıklama yapan İsrail cezaevi servisi, Adnan’ın ‘tıbbi testlerden geçmeyi ve tıbbi tedavi görmeyi reddettiğini’ ve Salı günü sabah erken saatlerde ‘hücresinde baygın halde bulunduğunu’ söyledi.

Adnan, daha önceki tutuklamaların ardından birkaç kez açlık grevi yapmıştı. 2015 yılında, şüphelilerin İsrail tarafından suçlama veya yargılama olmaksızın süresiz olarak tutulduğu idari gözaltı adı verilen tutukluluk halini protesto etmek için 55 günlük bir greve gitmişti.

WAED Mahkumlar Derneği, Adnan’ın ölüm haberinin ardından Reuters’a yaptığı açıklamada, “Hıdır Adnan soğukkanlılıkla infaz edildi,” dedi.

Adnan’ın neden tutuklandığı bilinmiyor

Filistin haber ajansı WAFA’nın haberine göre, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kenti yakınlarındaki Arraba kasabasında dünyaya gelen 44 yaşındaki Adnan, Filistin Tutsaklar Cemiyetine göre, suçsuz yere gözaltına alınmasını protesto etmek için 87 gün boyunca yemek yemeyi reddetti.

Al Jazeera’ye konuşan eski Filistin Enformasyon Bakanı Mustafa Barguti, İsrail hükümeti ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in ‘bu suikast eyleminden bizzat sorumlu olduğunu’ söyledi.

Barguti, “Hıdır Adnan herhangi bir suçlama olmaksızın tutuklandı. Bu ilk kez olmuyor. İdari tutukluluk dedikleri, İsrail’in nedenini bile söylemeden herkesi tutuklayabileceği anlamına gelen bir uygulama kapsamında tutuklandı. Herhangi bir suçlama olmadan. Herhangi bir kanıt olmadan. Yargılama olmadan,” dedi.

Adnan’ın durumu kötüleşmişti

WAFA’nın haberine göre, dokuz çocuk babası Adnan hayatı boyunca 12 kez tutuklandı.

Geçtiğimiz hafta Adnan’ın eşi Randa Mousa, AFP’ye yaptığı açıklamada,

kocasının İsrail’in merkezindeki Ramle cezaevinde bir klinikte tutulduğunu söylemişti.

Mousa, “O her türlü desteği reddediyor, tıbbi muayeneleri reddediyor, çok zor gözaltı koşullarına sahip bir hücrede tutuluyor. İsrail onu sivil bir hastaneye nakletmeyi reddetti, avukatının ziyaretine izin vermediler,” diye ekledi.

Gazze’de büyük öfke

Al Jazeera’den Youmna El Sayed, Gazze’deki tüm Filistinli grupların Hıdır Adnan’ın yasını tuttuğunu ve bu ‘iğrenç suçtan’ İsrail işgalini tamamen sorumlu tuttuklarını söyledi.

El Sayed, grupların karşılık verme sözü verdiklerini ve Gazze’de genel grev ve protesto çağrısında bulunduklarını söyledi.

İslami Cihad yaptığı açıklamada, “Mücadelemiz devam ediyor ve düşman işlediği suçların karşılıksız kalmayacağını bir kez daha anlayacak. Direniş tüm güç ve kararlılıkla devam edecektir,” dedi.

Adnan’ın ölüm haberinin ardından İsrail ordusu Gazze’den İsrail topraklarına doğru üç roket atıldığını ancak bunların açık alanlara düştüğünü ileri sürdü.