İsrail Dışişleri Bakanı: Ateşkes teröre ödül olur

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, batılı ülkelerden gelen ‘ateşkes’ çağrılarına yanıt olarak, “Hamas’la ateşkes için çağrı yapmak teröre ödül vermektir ve biz bunu kabul etmeyeceğiz. Hamas’ın ortadan kaldırılması İsrail’in güvenlik çıkarına olduğu kadar tüm bölge için de daha iyi ve güvenli bir gelecek getirecektir,” dedi.

Savaşın üçüncü ayında, Netanyahu hükümetini taktik değiştirmeye zorlayan ABD de dahil olmak üzere İsrail’e yönelik uluslararası baskı artıyor. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ve Alman mevkidaşı Annalena Baerbock’un Sunday Times gazetesinde yayınlanan ve ‘sürdürülebilir bir ateşkes’ çağrısında bulunan ortak mektubunu, pazar günü Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’nın ‘acil ve kalıcı’ bir ateşkes çağrısı izledi.

Eli Cohen ise müttefiklerine ‘Hamas’ın ortadan kaldırılması’ ve Gazze’de tutulan 130’a yakın rehinenin geri verilmesi için ‘destek vermeleri’ çağrısında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri cumartesi günü, yanlışlıkla vurulan üç rehinenin çatışmalar sırasında Gazze’nin kuzeyindeki Şecaiye mahallesindeki bir binadan üstsüz olarak çıktıklarını, teslim olduklarını belirtmek için ellerinde derme çatma bir beyaz bayrak tuttuklarını ve birinin İbranice ‘yardım edin’ diye bağırdığını açıkladı.

Bu gelişme, iki haftadan uzun bir süre önce Hamas’la yapılan geçici ateşkesin sona ermesinin ardından Gazze’de tutulan rehinelerin serbest bırakılması için acilen harekete geçmediği gerekçesiyle Netanyahu’ya yönelik protestoları alevlendirdi.