Filistinlileri Gazze’den çıkararak milyonlar kazanan Mısırlı şirkete tepki

Filistinlilerin Gazze’den kaçmak için en az 5.000 dolar ödediğine dair haberler, Mısır’ın bu durumdan kazanç sağladığı suçlamalarına yol açtı.

Haaretz’de yer alan habere göre Gazze savaşının tekrarlanan hikayelerinden biri de Mısırlı fırsatçıların Filistinlileri Refah sınır kapısından Sina’ya geçirmek için aldıkları fahiş ücretler.

Geçen ay yayınlanan bir haberde, Mısırlı bir seyahat şirketinin çaresiz insanlardan Gazze’yi terk etmeleri için 5.000 dolardan fazla ücret alarak birkaç hafta içinde yaklaşık 90 milyon dolar gelir elde ettiği iddia edildi.

Sosyal medyadaki Gazzeliler, bu uygulamayı giderek daha fazla eleştirmeye başladı. Uygulamayı ilk haberleştiren kuruluşlardan biri olan Organize Suç ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (OCCRP), ocak ayında Gazze’den ve İsrail bombardımanından kaçmak isteyenlerin içinde bulunduğu kötü duruma dikkat çekti.

Araştırmacı gazetecilerden oluşan küresel bir ağ olan OCCRP, muhabirlerine Gazze’den çıkışları güvence altına almak için yerinde fiyat teklifleri verildiğini söyledi. Mısırlı bir ajans Filistinliler için 7.000 dolar, Mısırlılar için 1.200 dolar ve diğer yabancı pasaport sahipleri için 3.000 dolar fiyat verdi.

Örgüt ayrıca Filistinli kocası ve üç çocuğuyla birlikte Gazze’de mahsur kalan 31 yaşındaki Mısır vatandaşı Raşa ile de görüştü. Raşa, Mısır vatandaşı olmasına rağmen Kahire’den ülkesine geri dönüş talebiyle ilgili herhangi bir yanıt alamadığını ve Mısırlı bir firmanın Refah sınır kapısından (İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı) geçiş için 40.000 dolar teklif ettiğini söyledi. Raşa OCCRP’ye, “Bunu karşılayabilmemizin imkanı yok,” dedi.

Üç ay sonra, Gazze’deki insani koşullar daha da kötüleşirken ve insan hakları örgütleri orada gerçek bir kıtlık yaşanacağı uyarısında bulunurken, The Times of London özel bir Mısır şirketinin Filistinlilerin Gazze’den tahliyesinden nasıl 88 milyon dolar kazandığını ortaya çıkardı.

Times’ın haberine göre Mısır hükümetine bağlı olduğu bildirilen ve eski Mısırlı askerlerin çalıştığı şirket ‘Hala Danışmanlık ve Turizm’ olarak biliniyor. Şirket, Sina’nın önde gelen işadamlarından İbrahim El-Arjani’nin sahibi olduğu El-Arjani şirketler grubunun bir parçası.

Arabi21 web sitesine göre Hala, Gazze’den Mısır’a ‘VIP seyahat hizmetleri’ sağlamak üzere 2019 yılında kuruldu ve fiyatı mevsime göre 350 ila 1.200 dolar arasında değişiyor.

Bu hizmetten yararlananlar resmi onay için uzun süre beklemekten ve Sina üzerinden Kahire’ye üç günlük yorucu bir aktarma yolculuğundan kurtuldu. Genellikle Gazze’deki hali vakti yerinde olanlar bu hizmeti seyahatlerini kolaylaştırmak için kullanırken, Gazzeli öğrencilerin Mısır üniversitelerinde okurken zamanında varmalarını sağlamak için de kullanılıyordu.

OCCRP’ye göre, savaşın patlak verdiği 7 Ekim’den sonra geçişteki hizmetler durdu fakat ocak ayında yüksek ücretlerle geri döndü. Bu arada Times, İngiliz Sky News kanalı ve BBC tarafından şubat ayında elde edilen tanıklıkların, yolcuların Gazze’den çıkmak için 5.000 dolar ücret ödedikleri iddialarını desteklediğini bildirdi. Gazete yorum için Hala ile temasa geçti ancak yanıt alamadı.

Middle East Eye (MEE) ise geçen hafta yayınladığı ayrı bir araştırmada Hala şirketi tarafından yayınlanan günlük müşteri isim listelerini analiz ederek nisan ayında elde ettiği önemli gelirleri ortaya çıkardı. MEE’nin bildirdiğine göre, o ay şirketin VIP listesini kullanarak Refah sınır kapısından çıkış yapan 10.136 yetişkin ve 2.910 çocuğun geçişinden yaklaşık 58 milyon dolar elde edildi. Bu da günlük ortalama 2 milyon dolarlık bir geliri yansıtıyordu ki bu da firmanın mart ayındaki tahmini kazancının neredeyse iki katıydı.

Kaydedilen en yüksek tek günlük kâr, nisan ayının son günü olan geçtiğimiz salı günü gerçekleşti ve Hala’nın Gazze’den kaçan insanlardan en az 2,3 milyon dolar kazandığı bildirildi.