Türkiye ‘ticaret yasağına’ rağmen İsrail’e Azerbaycan petrolünü göndermeyi sürdürüyor

İbrani ekonomi gazetesi Globes’un İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Türkiye’nin 2 Mayıs’ta İsraillilerle ticareti tamamen yasakladığını duyurmasına rağmen Azerbaycan petrolü 5 Mayıs’ta Türkiye’nin Akdeniz’deki Ceyhan limanında İsrail’e giden tankerlere yüklenmeye devam etti.

Azerbaycan, İsrail’in en önemli petrol tedarikçileri arasında. Hazar Denizi kaynaklarından elde edilen petrol, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hattı aracılığıyla Ceyhan’a taşınıyor ve daha sonra tankerler petrolü Ceyhan’dan Hayfa’ya taşıyor.

Ocak ayında İsrail, 297 milyon dolar değerinde 523.500 ton petrol ithal ederek Azerbaycan petrolünün en büyük müşterisi oldu. İsrail’in diğer önemli petrol tedarikçileri Kazakistan ve Nijerya. İsrail’in Türkiye’ye ihraç ettiği ürünler arasında da petrol ürünleri yer alıyor. Kpler’in verilerine göre İsrail nisan ayında Türk limanlarına günde yaklaşık 11.000 varil benzin ve dizel ihraç etti.

Bir Türk gıda ihracatçısının sahibi 3 Mayıs’ta Reuters’a verdiği demeçte ticaretin durmasının aynı zamanda Filistin topraklarına gönderilen malların İsrail gümrüklerinden geçmesi gerektiği için engellenmesi anlamına geldiğini söyledi.

İhracatçı, “Filistin halkı da zarar görecek. Siparişleri Mısır, Ürdün ya da Lübnan üzerinden gönderip gönderemeyeceğimize bakacağız. Bu durumdan nasıl kurtulacağımızı bilmiyorum,” dedi.