Hizbullah etkisi: Bir grup siyonist yerleşimci ‘Celile Devleti’ni ilan etmeye hazırlanıyor

İsrail’in Çatışma Bölgesi Forumu’nun bir toplantısında, kuzeydeki siyonist yerleşimlerin liderleri ‘Celile Devleti’nin kurulduğunu ve İsrail’den tamamen ayrıldığını ilan etmeye karar verdi.

El Meyadin’in İsrail haber sitesi Walla’dan aktardığına göre bu adım İsrail’im “Bağımsızlık Günü”nde açıklanacak. Site, bu kararın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Milli Birlik partisi lideri Benny Gantz’ın yerleşimcilerin eğitim yılı için evlerine dönmeleri konusundaki sorusuna verdiği, “1 Eylül’den birkaç ay sonra dönerlerse ne olur?” şeklindeki küçümseyici yanıtın ardından alındığını açıkladı.

Bu son eylem, forum üyelerinin nisan ayı başında yayınladıkları ve “İsrail hükümetinin yerini tespit etmek” için alenen teklif istedikleri protesto ilanlarının ardından geldi.

İsrail medyasının aktardığına göre, reklamlarda “İsrail’de bir hükümetin yerini tespit etmek için kamu ihalesi!” ve “Çatışma Bölgesi Forumu, ihale belgelerinde ayrıntılı olarak belirtildiği üzere İsrail’de alternatif bir hükümet için teklif sunmaya davet etmektedir,” ifadeleri yer alıyordu.

En dikkat çekici olanı ise Lübnan sınırındaki İsrailli yerleşimcilerin çaresizliğinin boyutlarını tasvir eden reklamdı. Reklamda, “İhalenin tüm detayları tahliye edilen otellerde ve ülke genelinde yerlerinden edilenlerin konaklama dairelerinde, kuzeyde çöken işletme sahiplerinde, kuzeydeki ölü turizm alanlarında ve kuzeydeki yetkililerin ofislerinde bulunabilir,” deniyordu.

Bu iddialara paralel olarak, işgal altındaki Filistin’in kuzeyindeki terk edilmiş yerleşimlerden gelen yerleşimciler, 16 Mayıs’ta Kudüs ve Hayfa’da Hizbullah ile siyasi bir anlaşmaya karşı çıkarak ve askeri yollarla bölgelerine güvenliğin geri getirilmesi çağrısında bulunarak gösteriler planlıyor.