Siyonizmin sağında Trump umudu

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, iki devletli çözüme şüpheyle yaklaştığını ifade eden Donald Trump’a övgüler yağdırarak eski ABD başkanını “Filistin devletinin kurulmasına verdiği destekten geri adım attığı” için övdü.

Time dergisine verdiği geniş kapsamlı bir mülakatta Trump, “Bir zamanlar iki devletin işe yarayabileceğini düşünüyordum. Şimdi ise iki devletin çok ama çok zor olacağını düşünüyorum,” demişti.

Smotrich, “Bir Filistin devleti, İsrail’in varlığını tehlikeye atacak bir terör devleti olacaktır ve bu devletin kurulması için yapılan uluslararası baskı tarihi ölçekte bir adaletsizliktir. Umuyor ve dua ediyorum ki dünyada daha fazla lider, başkan adayı Trump’ın gösterdiği cesaret ve dürüstlüğü keşfederek tutumlarını değiştirir,” dedi.

Hükümetin diğer sağcı üyeleri de son aylarda Trump’a desteklerini ve Biden’a yönelik eleştirilerini dile getirdiler. Şubat ayında Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir, “Trump iktidarda olsaydı ABD’nin tutumu tamamen farklı olurdu” derken, Miras Bakanı Amichai Eliyahu da ABD Başkanı Joe Biden’ın “İsrail’i felakete sürüklediği” uyarısında bulunmuştu.

Geçtiğimiz hafta Diaspora Bakanı Amichai Chikli, Amerikan vatandaşı olsaydı Trump’a oy vereceğini açıkladı.

Öte yandan Binyamin Netanyahu’nun kabine üyelerinden aldığı açık desteğe rağmen, Trump başbakanı eleştirdi ve Time’a verdiği demeçte başbakanın 7 Ekim’deki büyük Hamas saldırısını önleyemediği için “haklı olarak eleştirildiğini” söyledi.

Trump İsrail için, “En sofistike ekipmanlara sahipler. Bunu durdurmak için her şey vardı. Ve pek çok insan bunu biliyordu, biliyorsunuz, binlerce ve binlerce insan bunu biliyordu, ama İsrail bunu bilmiyordu ve bence bu konuda çok güçlü bir şekilde suçlanıyor,” dedi.

Trump saldırının “asla gerçekleşmemesi gerektiğini” söyledi.