Indiana Üniversitesi, Filistinli Ressam  Samia Halaby’nin Sergisini İptal Etti

Soyut işleriyle tanınan Filistinli ressam Samia Halaby’nin 10 Şubat’ta Indiana Üniversitesi Eskenazi Sanat Müzesi bünyesinde açılacak olan Centers of Energy başlıklı sergisi, Samia Halaby Vakfı yönetim kurulu üyelerinden Madison Gordon’a aralık sonlarında gelen bir elektronik posta ile aniden iptal edildi. İptal gerekçesi ise “güvenlik kaygıları”şeklinde belirtildi. Centers of Energy, sanatçının ABD’de gerçekleşen ilk retrospektif sergisi niteliği taşıyacaktı. 

1936 Kudüs doğumlu Samia Halaby, 1948’de anne ve babası, iki erkek ve bir kız kardeşiyle Nekbe’yi yaşadı ve ailece Beyrut’a yerleştiler. Beyrut’ta birkaç yıldan sonra ABD’ye giden Halaby, sırasıyla Cincinnati Üniversitesinde tasarım alanında lisans, Michigan Üniversitesinde resim alanında yüksek lisans ve Indiana Üniversitelerinde yine resim alanında doktora eğitimi aldı. 1972-1982 yılları arasında Yale Üniversitesi Sanat Fakültesinde eğitim veren sanatçı, fakültenin doçentlik görevini yapan ilk kadın üyesiydi. Ayrıca Indiana ve Michigan Üniversitelerinde de dersler verdi. New York’ta yaşayan sanatçı, çıkarıldığı ve dönüşü yasak olan ülkesinin kurtuluş mücadelesinin daima sesi oldu.

Indiana Üniversitesinin iptal kararına karşı 1300’ü aşkın imza toplandı, Samia Halaby, üniversite rektörüne 27 Aralık ve 8 Ocak tarihlerinde iki adet mektup yazdı; ancak Indiana Üniversitesinden henüz bir karar değişikliği gelmedi. Üniversite yönetimine çeşitli çevrelerden tepkiler yağmaya devam ediyor