El Meyadin: Arap aşiretleri ABD’den gelen SDG’ye katılma teklifini reddetti

El Meyadin’in 10 Ocak tarihli haberine göre, ABD destekli Suriye Demokratik Güçlerine (SDG) isyan eden Arap aşiretleri, ABD’nin şu anda ABD’de yaşayan aşiret liderlerini kullanarak SGD’ye katılma girişimlerini reddetti.

ABD’ye göç eden Mahmud El Musalat ve Abud Cedan El Hafel, geçen ay Suriye’ye dönerek Deyrizor vilayetindeki Arap aşiretleriyle görüşmeler yapmıştı. El Meyadin’e konuşan kaynaklar, ABD hükümeti adına Musalat ve Hafel’in aşiretleri SDG’ye karşı isyanlarını sona erdirmeye ve bölgedeki ABD projesini desteklemeye ikna etmeye çalıştığını söyledi. 

Abud Cedan El Hafel, Deyrizor’da SDG’ye karşı isyana liderlik eden El Akidat aşiretinin şeyhi İbrahim El Hafel’in amcası.

SDG önderliğindeki Kürt yönetimine karşı Arap isyanı ağustos ayında başladı. İbrahim El Hafel, Suriye hükümetinin desteğiyle direnişi hızla örgütledi. Aşiret güçleri, SDG güçlerini Deyrizor’dan çıkarmaya ve onları Kürt çoğunluklu Haseke vilayetine geri dönmeye zorlamaya çalışmıştı.

Fakat aşiret kaynaklarının El Meyadin’e bildirdiğine göre, Abud’un ABD’den döndükten sonra Arap aşiretleri ile SDG arasında bir yakınlaşma yaratma çabaları başarısız oldu.

Kaynaklar, ‘aşiret mensuplarının [Abud] El Hafel’in bölgeyi yönetmede SDG ile ortaklık kurma ve aşiret mensuplarına kendi bölgelerini yönetmede rol verme konusunda sahip olduğu fikirlere herhangi bir heves göstermediğini’ belirterek, “Aşiretlerin ve aşiretlerin ileri gelenlerinin çoğunluğu, ABD’ye olan güvensizliklerini ve Suriye’de desteklediği [SDG] taraflara karşı önyargılı rolünü doğruladı,” dedi. 

Kaynaklar, ‘ABD’den getirilen bu insanların, hedeflerinin hiçbirine ulaşmadan geldikleri bölgelere geri dönmelerini’ beklediklerini belirtti.