Netanyahu: Beni Katar parasıyla Hamas’ı desteklemekle suçlamayın

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Katar’ın ‘Filistinlileri rakip siyasi kamplara bölmek amacıyla militan grup Hamas’ı finanse etmesine ve güçlendirmesine izin verdiği’ yönündeki suçlamaları şiddetle reddederek iddiaları ‘gülünç’ olarak nitelendirdi.

İsrail’deki muhalefet, Netanyahu hükümetini, Hamas’ı Batı Şeria’daki Filistin Yönetimi ile karşı karşıya getirmeyi amaçlayan riskli bir ‘böl ve yönet’ oyunu oynamakla ve Katar’ın Gazze’ye yüz milyonlarca dolar aktarmasına izin vererek yıllarca Hamas’ı ‘aktif olarak desteklemekle’ suçluyor.

Eski Başbakan Ehud Olmert bu suçlamayı yönelten siyasetçilerin başında geliyor. Daha önce POLITICO’ya verdiği demeçte, “İsrail son 15 yılda Filistin Yönetiminin itibarını düşürmek ve Hamas’ı güçlendirmek için her şeyi yaptı. Gazze çöküşün eşiğindeydi çünkü kaynakları yoktu, paraları yoktu ve Filistin Yönetimi Hamas’a para vermeyi reddetti. Bibi [Binyamin Netanyahu] onları kurtardı. Bibi Katar’la bir anlaşma yaptı ve Gazze’ye milyonlarca dolar aktarmaya başladılar,” demişti.

Netanyahu POLITICO’nun ana şirketi Axel Springer’e verdiği bir röportajda, “Hamas’ı [güçlendirmek] istediğim büyük bir yalan. Saçmalık. Hamas’ı güçlendirmek istiyorsanız Hamas’la üç kez savaşa girmezsiniz ya da büyük askeri operasyonlar yapmazsınız,” dedi.

Netanyahu bu suçlamaları reddederek, Katar parasının Gazze’ye akmasına oradaki yönetimin elini güçlendirmek için değil, sadece ‘insani bir felaketi önlemek için’ izin verdiğini iddia etti.

İsrail Başbakanı, “Hastalık, yaygın açlık ve imkansız bir insani durum yaratacak diğer şeyler gibi sivil bir insani çöküşten kaçınmak istedik. İşte bu yüzden İsrail hükümetleri bu paranın girmesine izin verdi, Hamas’ı güçlendirmek için değil. Biz Hamas’ı güçlendirmek falan istemedik. Onu zayıflatmak ve kabiliyetlerini olabildiğince azaltmak istedik,” ifadelerini kullandı.

Rehine takası ve ateşkesteki son durum üzerine de konuşan Netanyahu, ‘Hamas ateşkese uyduğu sürece İsrail’in de ateşkesin kendine düşen tarafını yerine getireceğini’ söyledi fakat ateşkes sona erdikten sonra da Hamas’ın yok edilmesi gerektiğini belirtti.

İsrail Hamas’ı ‘yendikten’ sonra hedefin iki yönlü olacağını söyleyen Netanyahu, bu hedeflerin ‘Gazze’yi askerden ve radikalizmden arındırmak’ olduğunu savundu.

Netanyahu, “Hiç şüpheniz olmasın: Hamas’ın kökünü kazımak için askeri çabalarımızı sürdüreceğiz, çünkü Hamas vahşeti defalarca tekrarlayacağını çok açık bir şekilde söylüyor. Amacımız Gazze’nin savaştan önce İsrail için oluşturduğu korkunç tehdide geri dönmemesini sağlamaktır,” dedi.