İsrail, ABD ne derse desin Refah’ı işgal edeceğini söyledi

Üst düzey bir İsrailli yetkili, ülkesinin ordusunun eninde sonunda Gazze’nin güneyindeki Refah kentini işgal edeceğini ve Hamas’ı ‘ABD dahil tüm dünya İsrail’e sırtını dönse bile’ yeneceğini söyledi.

İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer, perşembe günü ABD’de yayınlanan bir podcast’te yaptığı açıklamada, “İçeri [Refah’a] gireceğiz ve bu işi bitireceğiz ve bunu anlamayan herhangi biri, Hamas ajanlarının 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250 kişiyi kaçırdığı 7 Ekim saldırısıyla Yahudilerin varoluşsal sinirlerine dokunulduğunu anlamıyor,” dedi.

Başbakan Binyamin Netanyahu’nun yakını olarak bilinen Dermer, önümüzdeki hafta başında Washington’a giderek Biden yönetiminin Gazze’de açlık ve hastalıkların yayıldığı bir dönemde böyle bir işgalin çok daha fazla sivil kayba yol açacağı yönündeki endişelerini dinleyecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail ile Hamas arasında altı haftalık bir ateşkes ve Filistinli tutuklular karşılığında rehinelerin takası ile kıyı şeridindeki 2 milyondan fazla Filistinliye insani yardımda büyük bir artış sağlayacak bir anlaşma için bölgede bulunuyor.

Perşembe akşamı Kahire’de Arap dışişleri bakanlarıyla görüştükten sonra gazetecilere konuşan Blinken, “Refah’ta büyük bir kara operasyonunun hata olacağını ve bunu destekleyemeyeceğimizi çok açık bir şekilde ifade ettik; Başkan Biden da çok açık bir şekilde ifade etti. Refah’ta toplanan çok sayıda sivilin zarar görmeden kaçabileceği bir yer yok ve kaçınılmaz olarak kalanlar için de bu insani bir felaket olur,” dedi.

Blinken, ‘Refah’ta büyük bir kara operasyonu olmadan’ da Hamas’la etkili bir şekilde mücadele edilebileceğini savundu.