Bloomberg: Husiler Çin ve Rusya’ya gemilerinin hedef alınmayacağını söyledi

Bloomberg’in iddiasına göre Yemen merkezli Husiler, Çin ve Rusya’ya gemilerinin saldırıya uğramadan Kızıldeniz ve Aden Körfezinde seyredebileceğini söyledi.

İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bu kişiler, Çin ve Rusya’nın Umman’daki diplomatları ile Husilerin üst düzey siyasi figürlerinden Muhammed Abdülselam arasında yapılan görüşmelerin ardından bir mutabakata vardıklarını söyledi.

İki ülkenin bunun karşılığında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi gibi organlarda Husilere siyasi destek sağlayabileceği belirtiliyor. Bu desteğin nasıl tezahür edeceği tam olarak belli değil ama grubun aleyhine daha fazla kararın bloke edilmesini içerebilir.

Çin ve Rusya hükümetlerinin yanı sıra aralarında Abdülselam’ın da bulunduğu isimler Bloomberg’in yorum taleplerine yanıt vermedi.

Bloomberg’e göre Husiler halihazırda Moskova ve Pekin’in varlıklarının hedef alınmayacağı sinyalini vermiş olsa da görüşmeler, grubun Kasım ortasından bu yana Kızıldeniz’in güneyinde ve çevresinde gerçekleştirdiği füze ve insansız hava aracı saldırıları karşısında dünya güçleri arasında artan tedirginliğin altını çiziyor.

Husiler İsrail, ABD ve İngiltere ile bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylüyorlar. Saldırılar başladığından beri çoğu Batılı nakliye firması boğazdan kaçınıyor ve bunun yerine güney Afrika’yı dolaşıyor. Bu da Asya ve Avrupa arasındaki yolculuklara günler ve önemli navlun maliyetleri ekliyor.

Çin ve Rusya’dan şirketler bölgeden uzak durduklarını açıklamadılar ve gemi takip verileri pek çoğunun gemilerini hâlâ bölgeden geçirdiğini gösteriyor.