İsrail Cenin’e saldırdı: 7 Filistinli katledildi

Pazartesi günü erken saatlerde işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde geniş çaplı bir askeri harekât başlatan İsrail, zırhlı araçlar ve keskin nişancılar mülteci kampını kuşatırken çok sayıda binaya insansız hava araçlarıyla saldırılar düzenledi.

Filistin sağlık bakanlığına göre en az yedi Filistinli öldü, 28 kişi yaralandı. Dördü ateşli silah yaralanması sonucu öldürüldü ve kimlikleri Sameeh Abu Al-Wafa, Hosam Abu Theba, Aws al-Hanoun ve Nour-eddin Marshoud olarak belirlendi. Kalan üç kişi ise insansız hava aracı saldırılarında hayatını kaybetti.

Bakanlık, çok sayıda ağır yaralı olması ve İsrail ordusuna ait buldozerlerin sağlık görevlilerinin bazı bölgelere ulaşmasını engellemesi nedeniyle ölü sayısının artabileceğini söyledi. Cenin Devlet Hastanesinden bir yetkili saldırının son yılların en kötü saldırılarından biri olduğunu söyledi, “2002’den bu yana bu sayıda ağır yaralı almamıştık,” dedi.

‘Havadan bombardıman, karadan işgal’

BM Filistin insani yardım koordinatörü Lynn Hastings, İsrail güçlerinin Cenin’deki ‘operasyonunun boyutundan endişe duyduğunu’ söyledi. Hastings, “Yoğun nüfuslu mülteci kampına hava saldırıları düzenlendi. Çok sayıda ölü ve ağır yaralı var. Tüm yaralılara erişim sağlanmalıdır,” dedi.

Cenin’deki Filistin Kızılayı müdürü Mahmud El Saadi AFP’ye yaptığı açıklamada ‘havadan bombardıman ve karadan işgal’ olduğunu söyledi. El Saadi, “Birçok ev ve site bombalandı…. her yerden dumanlar yükseliyor,” dedi.

Cenin mülteci kampından görgü tanığı Hafeth Abu Sabra, şehrin sokaklarındaki dehşet sahnelerini anlattı. İsrail güçlerinin altyapıyı ve kamu mallarını tahrip ettiğini, zırhlı araçların içinde ve çatılarda konuşlanmış keskin nişancıların kampın girişinde duran silahsız Filistinlilere gerçek mermilerle ateş ettiğini söyledi. Röportaj sırasında arka planda keskin nişancı silah sesleri duyulurken Ebu Sabra Middle East Eye’a “İki sivil doğrudan önümde vuruldu,” dedi.

Filistin Kızılayı, bazı mahallelere ulaşmaya çalışan sağlık görevlilerinin İsrail ateşiyle hedef alındığını söyledi. Al Araby TV kanalında çalışan gazeteciler de ateş altında kaldı ve bazı ekipmanları hasar gördü.

İsrail ordusundan ‘terörle mücadele’ açıklaması

Sabah erken saatlerde İsrail ordusu yaptığı bir açıklamada Cenin bölgesinde ‘odaklanmış’ ve ‘kapsamlı bir terörle mücadele çabası’ yürüttüğünü söyledi. İsrail haber sitesi Walla’ya göre askeri bir kaynak, operasyona ordu ve hava kuvvetleri mensupları da dahil olmak üzere çeşitli birimlerden 1.000’den fazla askerin katıldığını söyledi. 

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant operasyonla ilgili olarak, “Terörizme karşı agresif bir yaklaşım sergileyeceğiz. İsrail vatandaşlarına zarar veren herkes ağır bir bedel ödeyecektir,” dedi.

İsrail birlikleri bölgeyi kuşatırken, mülteci kampı da dahil olmak üzere Cenin’in her yerinden ağır silahlı çatışmalar ve büyük patlama sesleri duyuldu.

Filistin direnişinden açıklamalar

Şehirde 2021 yılında kurulan en önemli silahlı grup olan Cenin Tugayları yaptığı açıklamada, İsrail’in ilerleyişini durdurmayı amaçlayan bir karşı operasyonla yanıt verdiğini söyledi. 

Gazze’deki silahlı grupların çatı kuruluşu olan Filistin Ortak Komutanlığı bir açıklama yayınlayarak Filistin direnişinin hiçbir yede yerde İsrail’in Cenin’i izole etmesine izin vermeyeceğini söyledi. Açıklamada, “Filistin direnişinin tepkisinin niteliği, işgalin tutumu ve operasyonun ölçeği tarafından belirlenecektir,” denildi.

Filistin Yönetimi: ‘Yeni bir savaş suçu’

Filistin başkanlık sözcüsü Nabil Abu Rudeineh yaptığı açıklamada İsrail’in ‘savunmasız halka karşı yeni bir savaş suçu’ işlediğini söyledi.

Cenin Vali Yardımcısı Kamal Abu El-Rub, Filistinlilerin toprakların gerçek sahipleri olduğunu ve bu nedenle İsrail saldırganlığına karşı kendilerini savunma hakkına sahip olduklarını söyledi.