İsrail, Doğu Kudüs’te Filistinlilerin eğitim fonlarını kesti

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail’in Doğu Kudüs’teki Filistin kasabalarına ve Filistinlilerin eğitim programlarına yönelik fonları dondurduğunu söyledi.

“Ulusal hükümetimizin öncelikleri… önceki solcu hükümetinkilerden farklıdır ve bunun için özür dilememeliyiz,” diyen Smotrich, fonların eninde sonunda ‘suçlulara ve teröristlere’ gideceğini söyledi.

Uzmanların ‘de jure ilhak’ anlamına geldiğini söylediği bir hareketle, Batı Şeria’nın büyük bölümünün idari kontrolünü İsrail ordusundan alan Smotrich, daha önce Filistinli belediyeler için ayrılan yaklaşık 85,5 milyon dolarlık fonu serbest bırakmayı reddediyor.

Ayrıca Filistinli gençlere yönelik eğitim hazırlık programları için ayrılan yaklaşık 53 milyon doları da ‘İslami radikal hücrelerin’ İsrail kolej ve üniversitelerinde kök saldığını iddia ederek bekletiyor.

Smotrich İsrail hükümetindeki en sağcı bakanlardan biri. ‘Dini Siyonizm’ siyasi ittifakının lideri daha önce, “Filistin halkı diye bir şey yoktur,” demişti. Ayrıca Şubat ayında iki Yahudi yerleşimcinin öldürülmesinin ardından Batı Şeria’da bulunan Filistin kasabası Huwwara’nın ‘ortadan kaldırılması’ gerektiğini söylemişti.