Binlerce Amerikan askeri Kızıldeniz’de

Washington’un İran’la artan gerilimi gerekçe göstererek bölgedeki askeri varlığını arttıracağını açıklamasının ardından 3.000’den fazla ABD askeri personeli iki savaş gemisiyle Kızıldeniz’e ulaştı.

İlave askerlerin gelişi, İran’ın Hürmüz’deki tankerlere el koymasının ardından ABD’nin Basra Körfezi’ndeki ticari gemilere muharip personel yerleştirmek için benzeri görülmemiş bir adım atmayı değerlendirdiğini açıklamasının ardından geldi.

Pazartesi günü Tahran, ABD’yi bölgesel istikrarsızlığı körüklemekle suçladı. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Nasser Kanani, “ABD hükümetinin bölgedeki askeri varlığı hiçbir zaman güvenlik yaratmadı. Bu bölgedeki çıkarları onları her zaman istikrarsızlığı ve güvensizliği körüklemeye zorlamıştır,” dedi.

Pazartesi günü ABD Beşinci Filosu yaptığı açıklamada, USS Bataan ve USS Carter Hall savaş gemileriyle bölgeye ek birliklerin geldiğini ve ABD kuvvetlerine ‘daha fazla esneklik ve deniz kabiliyeti’ sağladığını söyledi.

USS Bataan, çıkarma araçları da taşıyabilen bir amfibi saldırı gemisi. USS Carter Hall ise deniz piyadelerini ve teçhizatlarını taşıyor ve karaya indiriyor.

İran devlet haber ajansı IRNA’ya göre İran Devrim Muhafızları sözcüsü Ramazan Şerif, İran’ın ‘ABD’nin gemilere el koymak gibi her türlü kötü niyetli eylemine karşılık verebilecek güç ve kudret seviyesine ulaştığını’ savundu.