İsrail işgal güçleri doğu Refah’taki 100 bin Filistinlinin tahliyesini istedi

İsrail ordusu, bölge sakinlerine ve zaten tehcir edilmiş Filistinlilere Refah’ın doğu mahallelerini boşaltmaları ve Gazze’nin güneyindeki “genişletilmiş insani bölgeye” gitmeleri çağrısında bulundu.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) yaptığı açıklamada tahliye çağrısını “anonslar, kısa mesajlar, telefon görüşmeleri ve Arapça medya yayınları” yoluyla yaptığını belirtti. Açıklamada, “Bu konu, her zaman devam edecek olan durum değerlendirmelerine göre aşamalı bir şekilde ilerleyecektir,” ifadeleri kullanıldı.

IDF operasyonun “sınırlı kapsamda” olduğunu ve yaklaşık 100.000 kişinin taşınması gerekeceğini tahmin ettiğini söyledi. Reuters’a konuşan görgü tanıkları Filistinli ailelerin pazartesi günü Refah’ın doğusundaki bölgeleri terk ettiklerini gördüklerini söyledi.

Pazartesi günü İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hamas’ın rehinelerin serbest bırakılması için arabuluculuk görüşmelerini reddetmesinin Refah’ta askeri harekâtın gerekli olduğu anlamına geldiğini söyledi. Açıklamada Gallant’ın bu mesajı ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile gece yaptığı görüşmede ilettiği belirtildi.

IDF yaptığı açıklamada Refah şehir merkezinin kuzeyindeki Al-Mawasi’de sahra hastaneleri ve çadırlar içeren bir insani yardım bölgesini genişlettiğini ve gıda ve su tedarikini artırdığını ileri sürdü.

Açıklamada “IDF, Hamas’ın tasfiyesi ve tüm rehinelerin ülkelerine geri gönderilmesi de dahil olmak üzere savaşın hedeflerini gerçekleştirmek için çalışmaya devam edecektir,” denildi.