İsrail, Filistin Yönetimi fonlarını Norveç’e aktarmayı kabul etti

İsrail kabinesi, Tel Aviv tarafından alıkonulan Filistin Yönetimi vergi gelirlerinin Norveç’e aktarılması konusunda anlaşmaya vardı. 

Karar, konuyla ilgili iç anlaşmazlığın yanı sıra ABD’den gelen baskının ardından geldi. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, “Amerika Birleşik Devletleri ve Norveç, Gazze fonlarının Filistin Yönetimi’ne transferini durdurma emri veren siyasi ve güvenlik kabinesinin kararına saygı duyuyor. Bu nedenle, dondurulan fonlar Filistin Yönetimi’ne aktarılmayacak, fakat üçüncü bir ülkenin elinde kalacak,” dedi. 

Açıklamada fonların, İsrail maliye bakanının onayı dışında, üçüncü bir taraf aracılığıyla bile hiçbir koşulda aktarılmayacağı belirtiliyor. Anlaşmanın herhangi bir şekilde ihlal edilmesi durumunda, İsrail maliye bakanı fonları derhal dondurabilecek.

İsrail, Filistin Yönetimi’ne ait aylık vergi gelirlerini ithalat ve ihracatta topluyor ve daha sonra bu fonları Filistin Yönetimi’ne aktarıyor. 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonunun ardından Netanyahu hükümeti, paranın Hamas’a ulaşabileceğini iddia ederek Filistin Yönetimi’nin Gazze Şeridi’ndeki hizmetler ve maaşlar için ayrılan fonları transfer etmesine izin vermeyeceğini açıkladı.