Filistin Yönetimi’nden Suudi-İsrail ‘normalleşmesi’ talepleri

Mahmud Abbas liderliğindeki Filistin Yönetimi’nin ABD-İsrail-Suudi Arabistan ‘mega anlaşması’ndan istekleri olduğu iddia ediliyor. Bunlar arasında, İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın belirli bölgeleri üzerinde Filistin Yönetimi’nin daha fazla kontrol sahibi olması ve Kudüs’teki ABD konsolosluğunun yeniden açılması yer alıyor.

Axios’un aktardığına göre, Filistin Yönetimi bu yılın başlarında Suudi Arabistan’a isteklerinin listesini sundu. Habere göre bu, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve yardımcılarının, Riyad’la çatışmadan kaçınmak ve herhangi bir anlaşmadan alabilecekleri kadarını almak için ‘konumlarını güçlendirmek’ amacıyla ABD liderliğindeki görüşmelere ‘pragmatik bir yaklaşım’ benimsemeye karar verdiklerinin bir işareti.

ABD’li ve İsrailli kaynaklara göre, Riyad ile müzakereleri yürüten Abbas’ın üst düzey danışmanlarından Hüseyin el-Şeyh, Suudi ulusal güvenlik danışmanı Musaed bin Muhammed el-Aiban’a üç ay önce taleplerinin listesini verdi. Filistin Yönetimi, İsrail’in şu anda tam kontrole sahip olduğu Batı Şeria’daki C Bölgesi’nin bir kısmının statüsünü, Filistin Yönetimi’nin sivil kontrole sahip olduğu ve İsrail’in güvenlik kontrolünü sürdürdüğü B Bölgesi olarak değiştirmeyi kabul etmesini istiyor.

ABD, Filistin Yönetimi’nin taleplerinden haberdar

Ramallah’ın talepleri arasında ayrıca ABD’nin Trump yönetimi tarafından kapatılan Kudüs’teki konsolosluğunu nihayet yeniden açması da var. Joe Biden göreve geldiğinde konsolosluğu yeniden açma sözü vermişti fakat İsrail’in muhalefeti nedeniyle konsolosluk hâlâ kapalı.

Filistin Yönetimi ayrıca Suudi Arabistan’ın da Kudüs’te bir konsolosluk açmasını istiyor. Riyad bu yıl Ürdün’deki büyükelçisini Kudüs’e ‘yerleşik olmayan başkonsolos’ olarak atamıştı. Filistin Yönetimi’nin talep listesinde, Filistin’in üye devlet olarak tanınmasına ilişkin BM nezdinde atılmasını istediği adımlar da yer alıyor. Ramallah ayrıca Suudi Arabistan’dan Filistin Yönetimi’ne birkaç yıl önce durdurulan mali desteği yeniden başlatmasını da istedi. Wall Street Journal Salı günü Suudilerin bunu yapmaya hazır olduğunu bildirmişti.

Kaynaklara göre Filistin Yönetimi İsrail’in bu adımlardan en azından bazılarını peşinen kabul etmesini ve İsrail-Filistin nihai statü müzakerelerinin net bir takvim çerçevesinde birkaç yıl içinde yeniden başlamasını istiyor. Kaynaklara göre Biden yönetimi de Ramallah’ın Suudilere sunduğu önerilerin içeriğinden haberdar.