Ynet: İsrail ordusu 7 Ekim’de ‘Hannibal Direktifi’ni uyguladı

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahronoth’un araştırmasına göre, İsrail ordusu 7 Ekim Aksa Tufanı operasyonu sırasında ‘Hannibal Direktifi’ni uyguladı ve Gazze’ye esir olarak götürülmelerini önlemek için kendi sivillerinden ve askerlerinden bazılarını öldürdü.

Gazetenin İbranice baskısında yayınlanan haberde, “Soruşturmada ortaya çıkan ifşaatlardan biri, 7 Ekim gece yarısı IDF’nin [İsrail ordusunun] tüm muharebe birimlerine pratikte ‘Hannibal Prosedürü’nü kullanma emri verdiğidir; ancak bunu açıkça belirtmeksizin,” yazıyor.

Gazete, emrin ‘Hamas teröristlerinin Gazze’ye geri dönme girişimlerini ne pahasına olursa olsun, yani bazı sivillerin kaçırıldığı korkusuna rağmen’ durdurmak olduğunu vurguluyor.

Times of Israel gazetesine göre, Hannibal prosedürü veya direktifi, ‘askerlerin, bir askerin düşmanın eline düşmesini önlemek için potansiyel olarak büyük miktarda güç kullanmasına izin veren’ bir askeri emir. Buna, yakalanmasını önlemek için söz konusu askerin hayatını tehlikeye atma olasılığı da dahil.

Yediot Ahronoth’a göre, yerleşimler ile Gazze Şeridi arasındaki bölgede yaklaşık bin ‘terörist ve casus’ öldürüldü. Fakat gazete, Hannibal direktifinin etkinleştirilmesi nedeniyle kaçırılan İsraillilerin kaçının öldürüldüğünün şu anda net olmadığını da sözlerine ekledi.