İsrail ordusu 7 Ekim esirinin helikopter saldırısında öldüğünü kabul etti

İsrail ordusu 5 Nisan’da yaptığı açıklamada 68 yaşındaki Efrat Katz’ın 7 Ekim’de kendisini esir alarak Gazze’ye götüren Hamas savaşçılarının bulunduğu bir aracı hedef alan İsrail helikopterinin açtığı ateş sonucu öldüğünü kabul etti.

Açıklamada, “Çatışmalar ve hava saldırıları sırasında, çatışmalara katılan savaş helikopterlerinden birinin, içinde teröristlerin bulunduğu ve geçmişe bakıldığında, tanıklıklara dayanarak, içinde rehinelerin de bulunduğu bir araca ateş ettiği anlaşılıyor. Açılan ateş sonucunda araçtaki teröristlerin çoğu öldürüldü ve büyük olasılıkla Efrat Katz da öldürüldü,” denildi. İsraillinin cesedinin Gazze’de olduğu söyleniyor.

Ordu, yaptığı soruşturmaya göre araçta bulunan İsrailli esirlerin ‘mevcut gözetleme sistemleri tarafından ayırt edilemediğini’ iddia etti. Açıklamada Hava Kuvvetleri Komutanının ‘karmaşık bir savaş gerçekliği içinde emirlere uygun hareket eden helikopter mürettebatının operasyonunda bir kusur bulmadığı’ belirtildi.

İsrailli Kanal 12 aralık ayında Katz’ın İsrail helikopterinin açtığı ateş sonucu öldüğünü maktülün kızı Doron Katz-Asher’in ifadesine dayanarak bildirmişti. Doron, kendisinin ve iki küçük kızının aynı helikopter saldırısında yaralandığını açıkladı.

Ordu Katz’ın ölümünün bir kaza olduğunu iddia ederken, İsrail medyası askeri liderliğin 7 Ekim’de ‘Hannibal Direktifi’ni yayınladığını bildirdi. Tartışmalı direktif İsrail güçlerine, düşman tarafından esir alınmaları halinde kendi askerlerini ya da sivilleri kasten öldürmelerini emrediyor.