Suudi Arabistan 1,5 trilyon dolarlık Neom mega projesini küçültüyor

Bloomberg’in konuya aşina kişilere dayandırdığı haberine göre Suudi Arabistan, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın (MbS) Vizyon 2030’unun amiral gemisi projesi olan fütüristik megakent Neom için orta vadeli hedeflerini küçülttü.

Haberde bahsi geçen bir kaynak, Suudi hükümetinin ilk planının, bir çift ayna kaplı gökdelen içinde yer alması planlanan dikey bir akıllı şehir olan ‘The Line’da 1,5 milyon sakini barındırmayı hedeflediğini açıkladı. Ancak, mevcut beklentiler, gelişimin belirtilen zaman diliminde yalnızca 300.000’den az sakini barındıracağını gösteriyor.

Son gelişmeler ışığında yetkililer 2030 yılına kadar projenin sadece 2,4 kilometrelik kısmının tamamlanmasını öngörüyor. Sonuç olarak, Bloomberg tarafından incelenen bir belgede de görüldüğü üzere, en az bir yüklenici, sahada görevlendirilen işgücünün bir bölümü için işten çıkarmalar başlattı.

‘The Line’ üzerindeki ilerlemenin yavaşlaması, Krallığın varlık fonu Kamu Yatırım Fonunun (PIF) Neom’un 2024 bütçesine onay vermediği bir döneme denk geliyor. Raporda, Krallık ekonomisini çeşitlendirmeyi amaçlayan bir girişim olan iddialı Vizyon 2030 programını hayata geçirmeye çalışan Suudi hükümetinin üst kademelerinde, toplamı trilyonlarca doları bulan devasa yatırımların endişe yaratmaya başladığı belirtiliyor. Daha şimdiden yetkililer, projede ana hatları çizilen bazı projelerin 2030’un ötesine erteleneceğini kabul ettiler.

2022 yılında MbS, Neom’un ilk aşamasının 2030 yılına kadar 320 milyar dolara (1,2 trilyon riyal) mal olmasının beklendiğini söyledi. Bunun yarısının hükümdarın fiilen başkanlık ettiği PIF’ten gelmesi bekleniyor.