Bloomberg: Yapı Kredi’ye BAE’den talip var

Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilerin Bloomberg’e aktardığına göre First Abu Dhabi Bank (FAB), Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yurtdışında büyüme fırsatları arayışının bir parçası olarak Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. de dahil olmak üzere Türkiye’deki potansiyel satın alma hedeflerini inceliyor.

Söz konusu kişiler, BAE’nin en büyük kredi kuruluşu olarak bilinen FAB’ın birkaç Türk bankasının sahipleriyle erken keşif görüşmeleri yaptığını söyledi. Bilgilerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, FAB birkaç aydır 241,6 milyar lira (7,6 milyar dolar) değerindeki Yapı Kredi’yi satın alma olasılığını değerlendiriyor.

Bu kişiler, görüşmelerin henüz ön aşamada olduğunu ve FAB’ın nihai olarak bir anlaşma yapacağına dair kesin bir bilgi olmadığını söyledi. FAB, Yapı Kredi ve Türk kredi kuruluşunun çoğunluk sahibi olan Koç Holding AŞ’nin temsilcileri yorum yapmayı reddetti.

FAB, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında Türk ekonomisine yatırımları desteklemek için Körfez bölgesini gezmesinin ardından Türk varlıklarına ilgi gösteren en son BAE’li kredi kuruluşu oldu. Varlıkları itibariyle BAE’nin en büyük ‘şeriat uyumlu’ kredi kuruluşu olan Dubai İslam Bankası, Eylül ayında Türkiye’deki TOM Şirketler Grubu’nun %20 hissesini satın alacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın geçen yılki gezisi sırasında BAE, Türkiye’ye 50 milyar dolardan fazla destek sözü vermişti.

40 milyar dolarlık değeriyle FAB, Yapı Kredi’nin beş katından daha değerli. Birleşik Arap Emirlikleri kredi kuruluşu, büyüme arayışı içinde bölge dışında bir kredi kuruluşu satın almak için birkaç girişimde bulundu. Geçen yıl İngiliz Standard Chartered için 35 milyar dolara varan bir teklifi değerlendirmiş ve 2022’de Mısır’ın en büyük yatırım bankasını satın almaya çalışmıştı.

FAB’ın karar alma süreçlerini bilen bir kişiye göre, Türkiye’de yapılacak bir anlaşma, ülkedeki belirsiz makroekonomik ortam nedeniyle kolayca altüst olabilir. Ülkenin merkez bankası son aylarda daha sıkı para politikasına yöneldi ve gayrisafi yurtiçi hasılanın yarısından fazlasını oluşturan tüketim üzerinde kısıtlamalar getirdi.

Varlıklarına göre Türkiye’nin yedinci en büyük kredi kuruluşu olan Yapı Kredi, ülkenin en büyük ticari ve sınai grubu olan Koç Holding’in bir parçası. Körfez’deki kredi kuruluşları, 85 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye’yi, coğrafi yakınlığı ve yerel bankacılık sistemine aşinalıkları nedeniyle büyümek için umut verici bir pazar olarak görüyor.

FAB, 2016 yılında Abu Dabi’nin en büyük iki bankası olan National Bank of Abu Dhabi ve First Gulf Bank’in birleşmesiyle kurulmuş ve Ortadoğu’nun en büyük mali kurumlarından biri haline gelmişti.