İsrail, Gazze Şeridi ile bütün bağlarını kesecek

Financial Times’ın (FT) aktardığına göre yetkililer Cuma günü yaptıkları açıklamada, İsrail’in savaş sona erdiğinde Gazze Şeridi’yle bağlarını koparmayı planladığını belirtirken, ordu Gazze’nin işgaline hazırlanıyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesinde yaptığı konuşmada hükümetin stratejisine ilişkin şimdiye kadarki en açık yorumunu yaparak savaş sona erdiğinde İsrail’in artık ‘Gazze Şeridindeki yaşamdan sorumlu olmayacağını’ söyledi.

Gallant, üç aşamada gerçekleşeceğini söylediği savaşın İsrail vatandaşları için ‘yeni bir güvenlik realitesi’ yaratacağını da sözlerine ekledi.

İsrail 2005 yılında Gazze’den çekildi fakat o tarihten bu yana bölgeye bir miktar elektrik sağlamaya devam etti. Ayrıca sınırlı sayıda Gazzelinin çalışmak üzere İsrail’e girmesine ve bazı malların İsrail’den bölgeye girmesine dae izin veriyordu.

İkinci bir İsrailli yetkili, “İsrail [Gazzelilere] iş verme konusunda çözümün bir parçası olmayacak. Biz bu göbek bağını kestik,” dedi ve  Gazze’den İsrail’e savaştan önce işleyen geçişlerin yeniden açılmayacağını da sözlerine ekleyerek, “O iş bitti,” ifadelerini kullandı.

Gallant, İsrail’in Gazze’deki savaşının üç aşamadan oluşacağını, ilk aşamanın ‘teröristleri etkisiz hale getirmeyi ve Hamas altyapısını yok etmeyi’ amaçlayan mevcut hava bombardımanı ve kara operasyonlarından oluştuğunu söyledi. İkinci aşamanın Gazze’deki ‘direniş ceplerini’ ortadan kaldırmak için daha düşük yoğunluklu çatışmaları içereceğini ve üçüncü aşamanın ise İsrail’in Gazze Şeridindeki ‘yaşam sorumluluğunun’ ortadan kaldırılmasını ve İsrailliler için ‘yeni bir güvenlik realitesinin oluşturulmasını’ gerektireceğini söyledi.