Kahire’deki Filistin toplantısından sonuç çıkmadı

Haftasonu Mısır’ın başkenti Kahire’de, Filistinli direniş gruplarının genel sekreterleri bir araya geldi. Toplantıya, Filistin Yönetimi’nin baskılarını protesto eden İslami Cihad katılmadı.

Filistin Yönetimi lideri Mahmud Abbas ile Hamas lideri İsmail Heniyye, Filistinli siyasi grupların temsilcileriyle birlikte yüz yüze görüşmeler için bir araya geldi. Toplantının tek somut çıktısı, Filistin içi uzlaşı için bir komite oluşturmasına karar verilmesi.

Abbas toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, “Filistinli grupların genel sekreterlerinin bugünkü toplantısını, arzu edilen hedeflere en kısa zamanda ulaşılacağını umduğumuz diyaloğumuzun sürdürülmesinde ilk ve önemli bir adım olarak görüyorum,” dedi. 87 yaşındaki Abbas, ‘diyaloğu sürdürmek… bölünmeleri sona erdirmek ve Filistin ulusal birliğini sağlamak için bir komite kurulduğunu’ duyurdu. Abbas, “Tek bir devlete, tek bir sisteme, tek bir yasaya ve tek bir meşru orduya dönmeliyiz,” diye ekledi.

Toplantıya katılanlara göre Pazar günü erken saatlerde Heniyye Abbas’a, İsrail ile ‘güvenlik işbirliğine’ ve ‘siyasi tutuklamalara’ son vermesi çağrısında bulundu. Hamas lideri ayrıca ‘özgür demokratik seçimler temelinde yeni ve kapsayıcı bir parlamentonun oluşturulması gerektiğini’ söyledi.

Heniyye, Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) yeniden yapılandırılması çağrısında da bulundu. FKÖ, Filistinli siyasi grupların çoğunu bünyesinde barındırıyor ama Hamas ya da İslami Cihad bu gruba dahil değil.

Abbas ise FKÖ’nün ‘Filistin halkının tek meşru temsilcisi’ olduğunu savundu. Abbas, “Hiçbir Filistinlinin bu örgüt ve onun ulusal ve siyasi programı hakkında çekinceleri olması caiz değildir. Aksine, halkımızın en önemli kazanımlarından biri olarak görüldüğü için oybirliğiyle korunması gerekir,” ifadelerini kullandı.

Abbas ayrıca ‘barışçıl halk direnişi’ çağrısında bulunurken, Heniyye ‘kapsamlı direniş’ten söz etti.

İslami Cihad, Mısır’a temsilci göndermek için Filistin Yönetimi güvenlik güçleri tarafından tutulan mahkumların serbest bırakılmasını şart koşmuştu. İslami Cihad liderlerinden Halid el-Batş, grubun Batı Şeria’da tutuklu bulunan üyelerinin ‘Mahmud Abbas’tan şikayetlerine ve serbest bırakılma çağrılarına bir yanıt vermesini umduğunu’ söyledi. El-Batş, “Direniş savaşçılarına yönelik eşi benzeri görülmemiş güvenlik saldırısı bizi şaşırttı,” dedi.