İsrail, ırkçılığı ‘tecavüz yasası’ ile bir kez daha meşrulaştırıyor

Pazartesi günü İsrail parlamentosu Knesset, cinsel taciz ve cinsel saldırı suçlarında ‘terörist, milliyetçi veya ırkçı’ motivasyonları ağırlaştırıcı bir faktör haline getiren bir yasayı kabul etti.

‘Yahudi üstünlüğü’ ruhu taşıyan yasa tasarısı, Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) partisinden milletvekilleri Limor Son Har-Melech ve Yitzhak Kroizer ile birlikte muhalefetteki rakipleri Yisrael Beiteinu’dan (Evimiz İsrail) milletvekilleri Yulia Malinovsky, Evgeny Sova ve Sharon Nir tarafından sunuldu. Yasa, nadir görülen bir Knesset birliğini yansıtır şekilde, 39’a karşı 7 oyla kabul edildi. Arap listesi dışında yasaya karşı oy veren tek milletvekili, İşçi Partisi’nden Gilad Kariv oldu.

Yasa, ‘ırkçılık ya da belirli gruplara yönelik düşmanlık’ saikiyle yapılan cinsel tacizlerde cezaları iki katına çıkarıyor. Ayrıca, adalet ve ulusal güvenlik bakanlarının uygulama istatistiklerini her yıl Knesset’in Ulusal Güvenlik Komitesine rapor etmelerini öngören raporlama gereklilikleri de getiriyor.

Knesset’teki Filistinli milletvekiller ve İsrail’in cinsel saldırılara karşı kurulmuş örgütleri yasaya sert eleştiriler getirdi. Knesset Kadın Statüsü Komitesinin eski başkanı Hadaş-Ta’al milletvekili Aida Touma-Sliman, “Hiyerarşilere ve sınıflandırmalara göre cezalandırmayın,” dedi. “Bu yasalar utanç verici,” diye devam eden Touma-Sliman, yasanın kabul edilmesinin ardından, “Kurbanların sırtından ırkçılığı teşvik etmeyin!” şeklinde bir tweet attı. Touma-Sliman genel kurula cinsel saldırganların ‘aşağılık’ olduğunu ve kimliklerine göre değil suçlarına göre yargılanmaları gerektiğini söyledi. Vekil, “[Bir cinsel suçlunun] Yahudi ya da Arap olması ya da mağdurun Yahudi ya da Arap olması umurumda değil,” dedi fakat yasanın Yahudi mağdurlara saldıran Araplara orantısız bir şekilde uygulanabileceğini söylemekten kaçındı.

Dokuz destek kuruluşunun çatı örgütü olan İsrail’deki Tecavüz Kriz Merkezleri Birliği’nin başkanı Orit Soliciano, Times of Israel’e verdiği demeçte örgütünün de yasaya karşı çıktığını söyledi. Soliciano, “İsrail’de bir cinsel şiddet salgını olduğunu düşünüyoruz; pek çok kadın, kız ve erkek çocuk acı çekiyor. Failler sert bir şekilde cezalandırılmalı ve İsrail’de bu her zaman gerçekleşmiyor. Ancak bir tecavüzün başka bir tecavüzden daha korkunç olduğunu ilan etmek;  [bunu] desteklemiyoruz,” dedi. Soliciano, tecavüzlerin durumlarına göre ‘derecelendirildiğinde’ hayatta kalanların deneyimlerinin daha az önemli olduğunu hissetmelerini istemediklerini, bu tür bir derecelendirme yapmanın çok tehlikeli olduğunu düşündüklerini söyledi.

Tasarıyı nihai oylamaya hazırlayan komite sürecinde ve tasarıya eşlik eden açıklayıcı notlarda, yasanın destekçileri ‘İsrail’de ulusal motivasyonlu cinsel saldırı vakalarında artış olduğunu’ iddia etmişti. 

Feminist örgütü Nivcharot, yasa tasarısı hazırlanırken Knesset Kadının Statüsü ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komitesi ile işbirliği içinde Knesset Ulusal Güvenlik Komitesine sunduğu görüş belgesinde, “12 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz eden ultra Ortodoks bir Yahudi erkek, 12 yaşındaki bir kız çocuğuna tecavüz eden Filistinli bir Arap erkekten daha mı az zarar veriyor?” diye sordu.