İran: Rusya, Filistin barış çabalarında daha aktif olmalı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan 19 Kasım’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir telefon görüşmesi yaparak bölgesel gelişmeleri ve Gazze’deki savaşı sona erdirme girişimlerini ele aldı.  

Emir Abdullahiyan, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerin şiddet kullanılarak yerlerinden edilmeleri ve öldürülmelerinin durdurulması için önemli çabalara ihtiyaç olduğunu vurguladı ve Moskova’nın Tel Aviv’in ‘etnik temizlik kampanyasına son verme’ çabalarında daha aktif bir rol oynamasını istediğini dile getirdi. ‘Emir Abullahiyan ‘nihai sonucu direnişin belirleyeceğini’ belirtti.

İki dışişleri bakanı ABD’nin savaştaki rolü hakkında da konuşarak Washington’un savaşı sona erdirmek için harekete geçmek yerine şiddeti yaymayı planladığını söyledi. Emir Abdullahiyan, “[ABD] savaşı sona erdirmeye çalıştığını iddia ediyor, ancak pratikte [ABD]-Siyonist savaşın yoğunluğunu artırıyor ve alanını genişletiyor,” dedi.  

Lavrov ise İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları durdurmayı reddetmesinden dolayı ‘hayal kırıklığına uğradığını’ ifade etti ve savaşın sona erdirilmesi ve esirlerin serbest bırakılması için görüşmelerin sürdürülmesi gerektiğini kaydetti.  

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada ise görüşmeyi isteyen tarafın İran olduğu belirtilerek, “Gelecek temasların takvimi ve ikili ve uluslararası gündemde yer alan ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren bir dizi diğer güncel konuya da değinildi,” denildi.