Nakba sürüyor: Refah’ta 450 bin Filistinli yerinden edildi

76 yıl önce siyonist çeteler tarafından yüz binlerce Filistinlinin öldürülmesini ve tehcir edilmesini anlatan ‘Nakba’ (Felaket), bugün de devam ediyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) salı günü yaptığı açıklamada, İsrail’’in sekiz gün önce Gazze’nin güneyindeki Refah kenti için tahliye emri vermesinden bu yana yaklaşık 450 bin kişinin zorla göç ettirildiğini bildirdi.

UNRWA, aynı zamanda 100.000 kişinin daha İsrail bombardımanı ve diğer tahliye emirleri nedeniyle Gazze’nin kuzeyindeki evlerini terk ettiğini, yani Gazze’nin yaklaşık 2,4 milyonluk nüfusunun yaklaşık dörtte birinin bir haftadan kısa bir süre içinde yeniden tehcir edildiğini söyledi.

6 Mayıs’ta Refah’ın doğusu için ilk tahliye emrini veren işgal güçleri, o günden bu yana sivillerin boşaltılmasını emrettiği alanları defalarca genişletti ve korkulan kara saldırısına hazırlanıyor.

BM, İsrail işgalinin yıkıma uğrattığı Gazze’nin başka yerlerinden kaçan 1,4 milyon insanın sığındığı kenti tamamen işgal etmesi halinde büyük bir felaket yaşanacağı uyarısında bulundu.

UNRWA X’te yaptığı açıklamada, “Aileler güvenlik arayışıyla kaçmaya devam ederken Refah’ta sokaklar bomboş. İnsanlar sürekli yorgunluk, açlık ve korkuyla karşı karşıya. Hiçbir yer güvenli değil. Tek umut acil bir ateşkes,” dedi.

İsrail, Refah’ta belirlenen tahliye bölgelerindeki insanlardan Refah’ın kuzeybatısındaki El Mavasi “insani yardım bölgesine” gitmelerini istedi, fakat yardım grupları buranın insan akınına hazır olmadığı uyarısında bulundu.

UNRWA salı gününün ilerleyen saatlerinde Han Yunus’taki altyapının “tamamen tahrip olduğu” uyarısında bulundu.

“Su, elektrik ve kanalizasyon hizmetleri yok,” diyen UNRWA, Refah’tan kaçan yerinden edilmiş insanların, yaşamaları için hiçbir şekilde uygun olmayan yıkılmış bölgelere geri döndükleri uyarısında bulundu.