Nasrallah’tan yerleşimcilere: Gazze savaşı bitene kadar kuzeye dönmek yok

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah 13 Mayıs’ta yaptığı konuşmada Lübnanlı direniş grubunun Gazze’deki savaş sona erene kadar İsrail güçlerini hedef almaya devam edeceğini ilan etti. 

“Lübnan cephesinin ilk ve en önemli hedefi Gazze’deki savaşı durdurması için İsrail’e baskı yapılmasına katkıda bulunmaktır,” diyen Nasrallah, ABD’lilerle Fransızların bu gerçeği kabul ettiklerini belirtti.

Nasrallah konuşmasında, on binlercesi sınıra yakın yerleşim birimlerindeki evlerinden kaçan İsrail’in kuzeyindeki siyonist yerleşimcilere de seslendi. 

Hizbullah lideri, “Kuzeydeki yerleşimcilere diyoruz ki, eğer bir çözüm istiyorsanız, hükümetinize gidin ve Gazze’ye yönelik savaşı durdurmalarını söyleyin,” diye ekledi. 

Kuzeyde yaşayan on binlerce İsrailli yerleşimci Hizbullah’ın operasyonları sonucunda tahliye edildi ve işgal altındaki Kudüs, Tel Aviv ve başka yerlerdeki otel ve apartmanlara dağıldı. 

Kuzeydeki yerleşimciler Başbakan Binyamin Netanyahu ve hükümetinin kendilerini ağırlamak için çok az şey yaptığından şikayet ediyor ve İsrail ordusunun Hizbullah’ı sınırdan uzaklaştırıp evlerine dönmelerine izin vermemesinden dolayı büyük hayal kırıklığı yaşıyor. 

Aralarında yerel meclis başkanlarının da bulunduğu Celile’deki yerleşimciler 14 Mayıs’ta durumlarını protesto etmek için gösteriler düzenledi. 

Nasrallah konuşmasında “ne tür fedakarlıklar olursa olsun” İsrail’e karşı devam eden savaşın “niceliksel ve niteliksel olarak devam edecek” “tarihi bir başarı” olduğunu da sözlerine ekledi. 

Hizbullah lideri, “Düşmanın iki seçeneği olduğunu tahmin ediyoruz: arabulucuların önerisine geri dönmek, ki bu yenilgi anlamına geliyor, ya da kendileri için uzun sürecek bir [sürekli yıpratma savaşı] içinde kalmak. Her iki durumda da direniş galip gelecektir,” dedi.