Mossad şefinden ‘rehine anlaşması’ için Katar’a ziyaret

Konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara göre Mossad Başkanı David Barnea Çarşamba günü Doha’ya giderek Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman El Thani ve diğer yetkililerle bir araya geldi ve Hamas’ın Gazze’deki çatışmalara ara vermesi karşılığında rehineleri serbest bırakmasını öngören anlaşmanın son detaylarını görüştü.

Barnea İsrail tarafının başmüzakerecisi idi. Axios’a göre İsrail dış istihbarat şefinin Katar’a yaptığı ziyaret, anlaşmanın sahada nasıl uygulanacağı ve çatışmalara tam olarak ne zaman ara verileceği gibi bazı ayrıntıların hâlâ sonuçlandırılması gerektiğine işaret ediyor.

İsrailli ve ABD’li yetkililer önümüzdeki 24 saatin son derece hassas geçeceği konusunda uyarıyor ve hâlâ ‘pek çok şeyin ters gidebileceğini’ vurguluyor.

Hamas yetkilisi Musa Ebu Marzuk Çarşamba günü yaptığı açıklamada ateşkesin Perşembe günü yerel saatle sabah 10’da başlayacağını söylemişti. İsrailli bir yetkili zamanlamayı doğrularken, ikinci bir İsrailli yetkili çatışmalara ara verilmesinin nihai zamanının Çarşamba gecesi belirleneceğini söyledi.

İki aşamalı anlaşmanın ilk aşamasında Hamas’ın Gazze’de tutulan en az 50 İsrailli kadın ve çocuğu serbest bırakması beklenirken, İsrail’in de dört günlük duraklama süresince çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 150 Filistinli mahkûmu serbest bırakması bekleniyor. Yetkililerden biri, “Duraklama ilk çocuk İsrail’e döndüğünde başlayacak,” dedi.

İsrail ulusal güvenlik danışmanı Tzachi Hanegbi ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki anlaşmanın bir parçası olarak ilk rehine grubunun serbest bırakılmasının Cuma gününden önce gerçekleşmeyeceğini söyledi.

İsrailli yetkililer Çarşamba günü erken saatlerde anlaşmanın Perşembe günü uygulanmaya başlanacağını söylemişlerdi, fakat Hanegbi daha sonra yaptığı açıklamada ‘rehinelerin serbest bırakılmasına ilişkin müzakerelerin her zaman devam ettiğini’ ve ‘serbest bırakılmalarının başlangıcının Cuma gününden önce değil, orijinal anlaşmaya göre gerçekleşeceğini’ söyledi.

Axios’a göre İsrailli bir yetkili anlaşmanın uygulanmasının bazı teknik sorunlar nedeniyle geciktiğini söyledi. Yetkili, İsrail’in serbest bırakılacak rehinelerin isim listesini henüz almadığını da sözlerine ekledi.