CIA ve Mossad şefleri Katar’da

Geçici ateşkesi uzatmak ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasını sağlamak amacıyla CIA Direktörü Bill Burns ve Mossad cşefi David Barnea, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman el-Tani ve Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Salı günü Doha’daydı.

Financial Times’a (FT) görüşmeler hakkında bilgi veren bir yetkili, toplantıların odak noktasının anlaşmanın nasıl geliştirileceği, çatışmalara verilen aranın nasıl uzatılacağı ve daha fazla rehinenin serbest bırakılmasının nasıl sağlanacağı olduğunu söyledi.

Yetkili, arabulucuların mevcut anlaşmayı Çarşamba gününden sonra iki gün daha uzatmak için Hamas’ın Gazze’de tutulan 20 kadın ve çocuğun daha yerini tespit edebileceğinden umutlu olduklarını söyledi.

Yetkili, Salı günü Doha’da yapılan görüşmelerin, serbest bırakılabilecek bir sonraki rehine kategorisine ve yeni bir anlaşmanın parametrelerinin neler olabileceğine odaklandığını söyledi.

Katar, ABD ve Mısır’ın aracılık ettiği ilk anlaşmaya göre Hamas Gazze’de tutulan 50 kadın ve çocuğu serbest bırakmayı kabul etmişti. Bunun karşılığında İsrail Gazze’ye yönelik saldırılarını dört günlüğüne durdurmayı, kuşatma altındaki bölgeye daha fazla yardım girmesine izin vermeyi ve İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğu serbest bırakmayı kabul etti.