Netanyahu ‘yakında’ Refah’taki siviller için bir planı olacağını söyledi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze Şeridinin güneyindeki Refah’a yönelik İsrail saldırısı öncesinde sivil nüfusu Refah’tan çıkarmak için bir ’eylem planı’ olacağını söyledi.

Netanyahu, Pazar günü CBS’e verdiği röportajda, “Nüfusu tahliye etme ihtiyacı konusunda benimle ABD arasında hiçbir anlaşmazlık yok,” dedi.

İsrail’in Gazze’deki sivilleri korumak için ABD’nin ‘dürtüklemesine’ ihtiyacı olmadığını da sözlerine ekledi. Netanyahu, planın kalan Hamas birliklerinin nasıl ‘dağıtılacağını’ içereceğini söyledi. Netanyahu’nun ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun ‘Savaş Kabinesine Gazze Şeridindeki çatışma bölgelerinden halkı tahliye etmek için bir plan ve yaklaşmakta olan operasyonel planı sunduğu’ belirtildi.

İsrail lideri, şu anda Mısır sınırına yakın Refah’ta bulunan insanların kuzeye yönlendirileceğini söyledi. Netanyahu, “Refah’ın kuzeyine, savaşmayı bitirdiğimiz yere gitmeleri için yer var,” dedi.

Öte yandan ayrı bir açıklamada Netanyahu, Gazze’de tutulan İsrailli rehinelerin İsrail’deki Filistinli mahkumlarla takas edilmesi konusunda Hamas ile bir anlaşma için bir zaman çizelgesi öngöremediğini söyledi.

İsrail medyası, Cuma günü İsrail heyeti ile ABD, Mısır ve Katar temsilcilerinin katıldığı görüşmelerde bir ilerleme sağlandığını bildirdi.

Netanyahu, CBS’e verdiği demeçte, Hamas’ın belirlediği ‘hayali iddialardan’ vazgeçmesi gerektiğini söyledi. Netanyahu, İsrail’in Refah’taki yoğun askeri operasyonunun birkaç hafta sürebileceğini ve İsrail’in rehine/geçici ateşkes anlaşması olsun ya da olmasın buna devam edeceğini söyledi.