‘Suriye-Suudi Arabistan ilişkileri yavaş yavaş gelişiyor’

Filistinli gazeteci Abdulbari Atvan’ın yönettiği Ray el-Yevm gazetesi, ismini açıklamayan kaynaklara dayandırdığı bir haberinde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın (MbS) yakın gelecekte Şam’a bir ziyaret planladığını iddia etmişti.

Suriye yönetimine yakın El Vatan gazetesi bu iddiayı reddetti ve MbS’nin Şam’a ziyaretinin gündemde olmadığını söyledi. Bununla birlikte, The Cradle’a konuşan bir diplomatik kaynak, Suriye ile Suudi Arabistan arasındaki iletişimin yavaş yavaş geliştiğini ve iki ülke arasındaki ortak çıkarlara ilişkin tartışmaların daha ayrıntılı hale geldiğini söyledi.

Mısır ve AB ile de ilişkiler gelişiyor

Kaynak, bin Selman’ın ziyaretini reddetmez veya onaylamazken, iletişimin gelişmesinin sadece Suudi Arabistan ile değil, Mısır ile de ‘karşılıklı ziyaretler’ aşamasına ulaşabileceğini öne sürdü.

The Cradle, Şam’la ilişkilerin yeniden geliştirilmesine ilişkin tartışmanın artık sadece Arap koridorlarında yapılmadığına işaret ediyor. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, geçen hafta Alman mevkidaşı Frank-Walter Steinmeier ile yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Avrupa-Suriye ilişkilerini ilerletmek için ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin diğer üye devletlerle işbirliği içinde çalıştığını’ açıklamıştı.

AB, genel olarak, üye devletlerin Şam’la ilişkilerinin yeniden başlatılması konusundaki görüşü paylaşıyor ve Suriyeli kaynağın söylediğine göre, özellikle mülteci nüfusunun geri dönüşü için ‘Suriye’nin yeterince güvenli olan kısımlarının’ belirlenmesi konusunda da ilerleme kaydettiği tartışmalar var.

Hariri’nin Lübnan ziyaretinin önemi

Öte yandan kulis haberinde, Rafik Hariri’nin yakın zamanda Beyrut’a yaptığı ziyaretin de Suudi-Suriye ilişkilerine etki edebileceği öne sürülüyor.

Hariri’ye ziyaretinde eşlik eden Lübnanlı bir kaynak, The Cradle’a verdiği demeçte, ‘Müslüman Kardeşler’e yönelik endişelerin Hariri’nin Suriye ile ilişkilerinin geri dönmesinin önünü açabileceğini’ ima ediyor. Başka bir deyişle, Hariri, İhvan karşıtı Suudilerden, BAE’lilerden ve Suriyelilerden destek alabilir. İlginç bir şekilde, İhvan’ın merkezinin bulunduğu Katar’a yakın Lübnanlı bir şahsiyet, Hariri’ye havaalanına varır varmaz X üzerinden saldırdı.